Są takie dni, kiedy brakuje nam pomysłu na wegańskie śniadanie. Wiemy, że mamy na coś ochotę, ale nie wiemy do końca na co.
Na wypadek właśnie takich dni małego kulinarnego zwątpienia przygotowałam to zestawienie. Znajdziecie prawie każde z moich ulubionych wegańskich śniadań. Przygotowując jedno z nich w domu pomyślcie sobie, że ja pewnie też jem coś z tej listy w tym samym czasie!
Sprawdź zniżkę na najnowsze eBooki
14 pomysłów na wegańskie śniadanie
Idealne wegańskie pancakes
Puszyste i mięciutkie. Przygotujesz ciasto w kilka minut, a smażenie nie powinno zająć dłużej niż kilkanaście. Ułóż je w piękny stosik i koniecznie polej ulubionym syropem.
Krem jaglany „snickers”
Śniadanie w słoiku, nie obawiaj się przygotowania go dzień wcześniej, rano będzie smakował równie dobrze!
Koktajl owocowy z owsianką
Jeśli jesteś spóźniony jeszcze zanim wstałeś to właśnie śniadanie dla Ciebie! Wystarczy wrzucić owoce do blendera, dodać sok i płatki owsiane i zabrać ze sobą wychodząc z domu.
Czekoladowy krem z daktyli
Smakuje lepiej niż jakikolwiek krem czekoladowy ze sklepu, a przygotujesz go w kilka minut ze składników, które prawdopodobnie masz już w domu.
Malinowa kasza jaglana.
Kto jest fanem ciepłych śniadań? Ja zdecydowanie, szczególnie gdy pogoda na zewnątrz nie dopisuje.
Wegański omlet
Tradycyjny omlet to jedno z łatwiejszych śniadań. Czy wersja wegańska jest bardziej skomplikowana? Wręcz przeciwnie!
Pasta „bezjajeczna”
Kolejna „jajeczna” propozycja. Dzięki dodatkowi czarnej soli, pasta ma tak jajeczny smak, że można się pomylić i zastanowić „czy naprawdę jest wegańska”? TAK!
Pasta z awokado i suszonych pomidorów
Dzięki dużej zawartości tłuszczu awokado jest świetnym zamiennikiem oleju w pastach i wspaniale uwydatnia smak innych składników. Połącz je z suszonymi pomidorami, a ja gwarantuję, że w tym smaku się zakochasz.
Śniadaniowa komosa ryżowa
Kolejne ciepłe śniadanie, do tego z dużą zawartością białka. Na początku może zaskoczyć, a później uzależnić na długo.
Koktajl „bounty”
Takie proste połączenie, a jednak smakuje jak deser na śniadanie. Jak rozpieścić się już na samym początku dnia? Właśnie tak!
Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką
Miękkie i gorące jabłka pod chrupiącą koroną z płatków owsianych. Możesz przygotować je dzień wcześniej, a na rano zostawić jedynie zapiekanie.
Tofucznica z wegańskim „bekonem”
Jedno ze śniadań, z których jestem najbardziej dumna. Tofucznicę zna każdy, jednak połączenie jej z chrupiacym bekonem będzie pysznym zaskoczeniem.
Pasta warzywna z ciecierzycy
Łatwo ją przygotować i dobrze się przechowuje zyskując z czasem na smaku.
Owsianka orzechowa
Co to byłaby za lista śniadań bez owsianki na niej? Przepyszne połączenie masła orzechowego i płatków owsianych. Miałam taki okres w życiu, że przygotowywałam ją codziennie!
Dodatkowo zamiast pieczywa do proponowanych past polecam przygotować gofry z mąki z ciecierzycy, są pyszne na słono i na słodko.