Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Pyszne i bardzo łatwe sosy wegańskie, które przygotujesz w kilka minut. Świetne do przystawek, wegańskiego grilla czy nawet pokrojonych w słupki warzyw. Myślę, że ten prosty dodatek może urozmaicić menu każdej wegańskiej i nie tylko imprezy.

Jest to mój trzeci pomysł na przemycenie oleju lnianego do naszej codziennej diety. Spróbujcie koniecznie tych olejów lnianych, które dzięki dodatkom takim jak bazylia czy cytryna niesamowicie podkręcają smak dania. Moje poprzednie przepisy z olejem lnianym to wegański krem Bounty oraz wegańskie lody Magnum, sprawdźcie również dlaczego warto spożywać olej lniany.

Trzy wegańskie sosy

Sos z suszonych pomidorów i nerkowców
  • 1/2 szklanki nerowców,
  • 3 suszone pomidory,
  • 4 łyżki mleka kokosowego,
  • 4 łyżki oleju lnianego o smaku cytrynowym Laboratorium BIOOIL®,
  • 1/2 ząbka czosnku.

Nerkowce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać wodę i zblendować je resztą składników.

Sos mango
  • 1 dojrzałe mango,
  • 3 łyżki oleju lnianego o smaku bazylii Laboratorium BIOOIL®,
  • 2 łyżki wody,
  • kilka listków bazylii,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta płatków chili.

Wszystkie składniki zblendować do zyskania jednolitej konsystencji.

 Sos z awokado i grejpfruta
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżki oleju lnianego z olejem z czarnuszki o smaku bazylii Laboratorium BIOOIL®,
  • sok z 1/2 grejpfruta,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • szczypta soli i pieprzu.

Wszystkie składniki zblendować do zyskania jednolitej konsystencji.

wegańskie sosywegańskie sosy