Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
Deser z typu tych, które przygotowujemy gdy akurat najdzie nas wielka ochota na słodycze, a nie mamy nic słodkiego w domu. BARDZO prosty w wykonaniu, ale też naprawdę pyszny. Batoniki przypominają w smaku blok czekoladowy, jednakże poprzez pominięcie masła są lżejsze i bardziej „batonikowe”.
 
Składniki (4 duże / 8 małych batoników):
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 1,5szklanki mleka w proszku,
  • 1łyżka golden syrupu bądź płynnego miodu (opcjonalnie),
  • 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody,
  • 1szklanka dowolnych orzechów,
  • 1/2szklanki suszonych moreli i skórki pomarańczowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Część orzechów lekko posiekać, resztę odłożyć, morele i skórkę pomarańczową (ja wykorzystałam taką w czekoladzie) pokroić na drobną kostkę. Do lekko przestudzonej czekolady dodawać stopniowo mleko w proszku na zmianę z ciepłą wodą, ciągle mieszając. Do powstałej gęstej masy dodać golden syrup i bakalie, zarówno te posiekane jak i odłożone wcześniej całe orzechy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wyłożyć powstałą masę do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, rozprowadzić cienką warstwę (1-1,5cm) i włożyć do lodówki na minimum 2godziny. Po tym czasie wyjąć i pokroić na mniejsze lub większe batoniki. Można przechowywać kilka dni w lodówce, jednak mają tendencję do znikania jeszcze tego samego dnia ;)