Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Bezglutenowe gofry to moje najnowsze odkrycie. Przepisy na cukinię właśnie królują w mojej kuchni. Staram się robić same szybkie, proste i smaczne dania. Takie właśnie są te gofry z dodatkiem cukinii! Wspaniałe szybkie i zdrowe śniadanie. Mogłabym jeść je codziennie – nie tylko na śniadanie! Najchętniej z hummusem lub tofucznicą. Tym razem zrobiłam tofucznicę bez pieczarek i szpinaku, za to z odrobiną czerwonej pasty curry!

Sezon na cukinię to mój ulubiony sezon ;)

Poniżej znajduje się film, na którym pokazuję jak wykonać ten przepis.

Bezglutenowe gofry – składniki (4-6 sztuk)
  • 2 małe cukinie (około 1 szklanki tartej)
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 5-6 łyżek mąki kukurydzianej, gryczanej lub ryżowej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 szklanka gazowanej wody,
  • 1 łyżeczka soli.
  1. Cukinie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jeśli używasz większej, starszej cukinii to w tym momencie ją posól i odstaw na sitku do odsączenia, następnie odciśnij pozostały płyn. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.
  2. Do cukinii dodaj mąkę kokosową i kukurydzianą oraz sodę oczyszczoną i ocet jabłkowy. Powoli dolewaj wodę gazowaną, mieszając masę i obserwując jej konsystencje. Masa powinna być dosyć zwarta. Możliwe, że wystarczy mniej niż 1 szklanka wody lub też będzie potrzebne odrobinę więcej. Na koniec całość spróbuj  i dopraw solą.
  3. Gofrownicę rozgrzej, posmaruj olejem kokosowym i smaż gofry tak jak lubisz.
  4. Po usmażeniu każdego gofra postaw opartego o ścianę lub sitko, żeby mógł ostygnąć z dostępem do powietrza z każdej strony. Wtedy będzie chrupiący!

*Do tego przepisu zalecam korzystanie z gofrownicy o dużej mocy, moja ma 1300W.

 

gofry-z-cukinią-bezglutenowe-wegańskie gofry-z-cukinią-bezglutenowe-wegańskie

 

Film z przepisem:

 

gofry-z-cukinią-bezglutenowe-wegańskie