Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Ostatnio pogoda płata nam figle. Już cieszyliśmy się ze słońca i słupka rtęci powyżej 15 stopni, a tu… klapa, a raczej plucha.

Pomimo wszędobylskiego deszczu i szarej aury kalendarzowo mamy wiosnę! I ja się z tego bardzo cieszę, nareszcie! Uważam, że szarość za oknem powinniśmy sobie rekompensować kolorami i dobrym nastrojem we wnętrzach i na naszych talerzach.

Wielokrotnie wspominałam Wam, że jeśli chodzi o akcesoria do kuchni, piękne meble i dodatki to moim ulubionym sklepem internetowym jest Westwing.pl. Mają naprawdę świetne oferty, a ja korzystam z nich cały czas. Dobre myślenie przyciąga dobre rzeczy, mój ulubiony sklep postanowił się do mnie odezwać i zaproponować małą współpracę. I oto jestem, tym razem z propozycją świetnego dania.

Inspiracje na ten przepis zaczerpnęłam z eBooków – Wiosna w domu i ogrodzie, które zespół Westwing przygotował wraz z wybranymi specjalistami. 

ebook-westwing ebook-westwing

Znajdziecie tam propozycje na wiosenne dania, porady jak być fit, czy też poradzić sobie ze stresem. Na stronach eBooków możemy zainspirować się na nadchodzący sezon, wszystko jest okraszone pięknymi i nastrojowymi zdjęciami. Ja wybrałam sobie jako inspiracje pastele.

Uwielbiam je nie tylko na talerzu, ale też w moim domu. W pastelowym wnętrzu szybko się relaksuję i głęboko odpoczywam. Czy pastelowe danie będzie miało podobną moc? Pora to sprawdzić!

 

Skład(4 porcje):

  • 4 średnie bataty,
  • 1/2 kostki twarogu,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka mąki gryczanej (mniej więcej),
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • sól i pieprz,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

 

  1. Bataty owinąć w folię aluminową i upiec do miękkości (50 minut w 190st). Następnie całkowicie wystudzić i obrać.
  2. W misce połączyc bataty, twaróg, jajko oraz przesianą mąkę kukurydzianą. Dodać przyprawy i całość zagnieść w elastyczne ciasto podsypując mąką gryczaną (ja zużyłam troszeczkę mniej niż 1 szklankę, resztę wykorzystałam do podsypywania później, jednak ciasto musi być gładkie i się nie lepić, wszystko zależy m.in. od wielkości batatów jakie użyjemy).
  3. Ciasto przełożyć na obsypaną mąką gryczaną stolnice, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałeczek i przy pomocy noża wycinać z niego małe kluseczki (grubość wałeczka to około 1,5cm średnicy, każda kluseczka to 1 cm).
  4. Gotowe kluseczki gotować na osolonym wrzątku do wypłynięcia. Można jeść od razu lub podsmażyć na maśle klarowanym i posypać np. pietruszką.

leniwe z batatów bezglutenowe

 

Wartość odżywcza porcji – 1 porcja
Energia 292kcal
Białko 12g
Tłuszcz 13g
Węglowodany 58g
Błonnik pokarmowy 0g
Indeks glikemiczny Niski 41
Ładunek glikemiczny Wysoki 24
Zostań ze mną na dłużej!

Obserwuj bloga na: InstagramieFacebooku oraz Bloglovinie.
Zapisz się także do newslettera:
[newsletter]