Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Uwielbiam pankejki do tego stopnia, że nie mogłam przestać eksperymentować dopóki nie opracowałam przepisu na bezglutenowe, które smakują i wyglądają jak tradycyjne. Wyszły idealne, jak w filmach, nikt się nie zorientuje, że są bezglutenowe. Gwarantuję.

Domowe pankejki (20 małych placuszków):

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki kefiru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/3 szklanki mąki z kasztanów,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia.

 

  1. Jajka wymieszać trzepaczką z kefirem, ekstraktem z wanilii olejem i ksylitolem na puszystą jednolitą masę.
  2. Mąkę ryżową i kasztanową przesiać do miski z mokrymi składnikami razem z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Całość ponownie wymieszać tylko do połączenia składników.
  4. Placki smażyć na rozgrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce bez użycia tłuszczu.

 

Poradnik smażenia

Placki należy przewracać na drugą stronę dopiero gdy pojawią się bąbelki. Jeśli będzie tych bąbelków mało, to możesz spróbować przewrócić placek, ale przy pomocy dobrej teflonowej łopatki lekko podważając, ruszając delikatnie w prawo i lewo zdecydowanym ruchem włożyć ją pod placek i przewrócić na drugą stronę. Jeśli zdecydujesz się przewrócić placek dopiero gdy będzie dużo bąbelków, to musisz się liczyć z tym, że będzie on ciemniejszy i bardziej przypieczony niż na zdjęciach. Placki dobrze się smaży, jednak wymaga to małej wprawy.

 

Amerykańskie pancakes bezglutenowe / glutenfree pancakes
Amerykańskie pancakes bezglutenowe / glutenfree pancakes
Amerykańskie pancakes bezglutenowe / glutenfree pancakes

 

 

Wartość odżywcza porcji – Idealne amerykańskie pancake bezglutenowe 1 sztuka
Energia 43kcal
Białko 1g
Tłuszcz 2g
Węglowodany 6g
Błonnik pokarmowy 0g
Indeks glikemiczny Wysoki 76
Ładunek glikemiczny Niski 5