Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Kolejny śniadaniowy ideał. Uwielbiam słodkie śniadania, jeśli dodatkowo zawierają czekoladę to jestem w nich po prostu zakochana. To ten typ śniadania, po którym masz naprawdę dobry dzień. Polecane nie tylko bezglutenowcom.

 

Skład (10 małych pankejków):

  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki mąki ryżowej,
  • 2 łyżki serka typu philadelphia (może być też Bieluch lub Turek),
  • szczypta soli,
  • olej kokosowy do smażenia (świetnie nada się też rzepakowy).

Żółtka ubić na białą, puszystą masę razem z cukrem. Dodać do nich przesiane kakao, mąkę ryżową i serek. W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do masy żółtkowej powoli dodawać ubite białka. Całość powinna stać się bardzo puszysta. Na rozgrzenej patelni z odrobiną oleju smażyć niewielkie placuszki (wykładając je łyżką do zupy, 1-1,5 łyżki to jeden placek). Podawać z serkiem. Smacznego!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC