Mówi się, że cukinia ma wiele twarzy. W zależności od dodatków może być słona, słodka czy też pikantna. Pasuje do wszystkiego, dobrze komponuje się w każdym daniu. Prawda? Myślę, że tak. Jednak dla mnie najważniejsze jest to, że bardzo szybko i niskim nakładem pracy można przygotować z niej pyszny obiad.
Skład (15 placków):
- 2 małe cukinie,
- 2 łyżeczki soli,
- 4 jajka (białka i żółtka osobno),
- 3 łyżki twarożku typu bieluch,
- 1 szklanka mąki z pestek dyni (można zastąpić np. ryżową)
- 1/4 szklanki nasion chia,
- 1 szalotka,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- pieprz do smaku.
- Cukinie zetrzeć na tarce, przełożyć do durszlaka i posolić. Całość wymieszać i wstawić durszlak do zlewu lub podstawić pod niego talerz, żeby płyn z cukinii miał się gdzie zebrać. Odstawić na 5 minut.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
- Żółtka wymieszać z twarożkiem, dodać do nich odsączoną i odciśniętą cukinię, wymieszać.
- Szalorkę drobno posiekać dodać do mieszanki twarożku i cukinii razem z nasionami chia, papryką i pieprzem. Na koniec dodać przesianą mąkę z pestek dyni.
- Do powstałej masy lekko wmieszać ubite na sztywno białka.
- Smażyć malutkie placuszki na suchej patelni lub z dodatkiem odrobiny oleju (rzepakowego lub kokosowego.
Wartość odżywcza porcji – jeden placuszek (85g) | |
Energia | 100kcal |
Białko | 8g |
Tłuszcz | 4g |
Węglowodany | 2g |
Błonnik pokarmowy | 0g |
Indeks glikemiczny | Niski 25 |
Ładunek glikemiczny | Niski 0,5 |