Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Świetny przepis, idealny na pyszne śniadanie dla bezglutenowców i nie tylko :)

Skład (10 placuszków):

  • 1,5 szkl mąki gryczanej,
  • 1 szkl maślanki,
  • 2 jajka,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1/2 kostki twarogu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Wszystkie suche składniki wymieszać.

Jajka rozmieszać z maślanką, dodać pokruszony twaróg oraz roztartego widelcem banana.

Połączyć wszystkie mokre składniki w jedną masę.

Do mokrych składników dodać suche i wymieszać do połączenia.

Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce bez dodatku oleju.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

Wartość odżywcza porcji – 2 placuszki (180g)
Energia 211kcal
Białko 10,2g
Tłuszcz 3g
Węglowodany 36g
Błonnik pokarmowy 1g
Magnez 91mg
Indeks glikemiczny Niski 44
Ładunek glikemiczny Średni 16