Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

 

 

Chodziło mi to po głowie od dłuższego czasu. W końcu musiała istnieć możliwość zrobienia bezglutenowego tiramisu bez dodatku jajek, które byłoby tak pyszne jak klasyczne! I udało mi się! To tiramisu w niczym nie ustępuje jejecznemu na biszkoptach, niektórzy nawet twierdzą, że jest pyszniejsze :) Bardzo polecam, idealnie się sprawdzi nie tylko latem ;)

Skład (4 porcje)

  • 400g mascarpone,
  • 200ml śmietany kremówki (schłodzonej),
  • 80g białej czekolady,
  • 1 laska wanilii (nasionka, lub 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii),
  • 10 ciasteczek migdałowych typu amaretti,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub substytutu),
  • 3 łyżki likieru Baileys (lub innego, który lubicie),
  • 4 łyżki zaparzonej i wystudzonej kawy,
  • kakao do posypywania.

Mascarpone oraz kremówka powinny być schłodzone (ja kremówkę przed ubijaniam wkładam na kilkadziesiąt minut do zamrażarki).

Kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, dodać do niej mascarpone i przy pomocy trzepaczki ubić na gładki krem. Dodać ubitą kremówkę i dalej mieszać trzepaczką do połączenia składników. Na końcu dodać nasionka wanilii (lub pastę) i lekko wszystko wymieszać. Wstawić krem do lodówki na czas przygotowywania ciasteczek.

W misce przygotować mieszankę likieru oraz wystudzonej kawy. Pokruszyć ciasteczka Amaretti i dodać je do mieszanki. Odstawić na 5-10 minut do lekkiego nasiąknięcia (dzięki temu nie rozwodnią później kremu).

Przejść do wypełniania pucharków. Na samym spodzie ułożyć po misce masy ciasteczkowej, posypać ją kako w proszku i ułożyć łyżkę kremu. Następnie nałożyć kolejną warstwę ciasteczek lekko wyrównując ją przy pomocy łyżki, posypać kakao. Ostatnią warstwę kremu nałożyć aż po sam brzeg pucharka/kieliszka. Całość dokładnie oprószyć kakao. Najlepiej smakuje schłodzone, ale jak nie możecie się powstrzymać to można wcinać od razu ;) Smacznego! Uprzedzam, zrobiłam naprawdę dużo zdjęć…

A tak wyglądało przygotowanie u mnie:

tiramisu-przygotowania

 

SONY DSCSONY DSC SONY DSC  SONY DSC SONY DSC   SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC  SONY DSC

 

 

Wartość odżywcza porcji – jeden pucharek (200g)
Energia 745kcal
Białko 7g
Tłuszcz 64g
Węglowodany 31g
Błonnik pokarmowy 0g
Indeks glikemiczny Niski 49
Ładunek glikemiczny Średni 15