Najlepsze wegańskie brownie na Świecie, wilgotne, lekko ciągnące się, mocno czekoladowe. Polecam Wam bardzo jako lekko zdrowszy odpowiednik najpopularniejszego ciasta czekoladowego na Świecie, bez jajek, nabiału i glutenu. Bataty świetnie się sprawdzają, dzięki nim wegańskie brownie ma wspaniałą konsystencje.
Wegańskie brownie z batatów – składniki (blaszka 34cmx24cm)
- 600g batatów (dwa średnie)
- 100g słonecznika
- 200g płatków owsianych
- 2 szczypty soli
- 10 łyżek surowego kakao
- 100g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 20 świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej namoczonych)
- 4 lyzki oleju kokosowego
Polewa:
- 10 świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej namoczonych),
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- szczypta soli.
- Bataty upiec w całości (około 1 godzinę w 180st), następnie pozbyć sie skórek. Miąższ batatów wrzucić do blendera, dodać daktyle i olej kokosowy i zmiksować.
- Następnie wrzucić sól, kakao, słonecznik i posiekaną gorzką czekoladę. Całość zblendować na gładką masę.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać. Pieć około 40-50 minut, do suchego patyczka w 180st.
- Wszystkie składniki na polewę zmiksować i wyłożyć na lekko przestudzone wegańskie brownie.
Do ozdoby użyłam liofilizowanych borówek i truskawek.