Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Najlepsze wegańskie brownie na Świecie, wilgotne, lekko ciągnące się, mocno czekoladowe. Polecam Wam bardzo jako lekko zdrowszy odpowiednik najpopularniejszego ciasta czekoladowego na Świecie, bez jajek, nabiału i glutenu. Bataty świetnie się sprawdzają, dzięki nim wegańskie brownie ma wspaniałą konsystencje.

Wegańskie brownie z batatów – składniki (blaszka 34cmx24cm)
  • 600g batatów (dwa średnie)
  • 100g słonecznika
  • 200g płatków owsianych
  • 2 szczypty soli
  • 10 łyżek surowego kakao
  • 100g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 20 świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej namoczonych)
  • 4 lyzki oleju kokosowego

Polewa:

  • 10 świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej namoczonych),
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • szczypta soli.
  1. Bataty upiec w całości (około 1 godzinę w 180st), następnie pozbyć sie skórek. Miąższ batatów wrzucić do blendera, dodać daktyle i olej kokosowy i zmiksować.
  2. Następnie wrzucić sól, kakao, słonecznik i posiekaną gorzką czekoladę. Całość zblendować na gładką masę.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać. Pieć około 40-50 minut, do suchego patyczka w 180st.
  4. Wszystkie składniki na polewę zmiksować i wyłożyć na lekko przestudzone wegańskie brownie.

Do ozdoby użyłam liofilizowanych borówek i truskawek.

wegańskie brownie bez glutenu