Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Ten przepis powstał tak jak wiele wynalazków ludzkości. Z potrzeby serca.

To brownie jest po prostu niesamowite w smaku i konsystencji, odpowiednio obkleja zęby, a jego jedzenie to czysta przyjemność.

Skład (1 blaszka, 20cmx15cm)

  • 150g gorzkiej czekolady,
  • 100g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub pasty z nasion wanilii),
  • 50g posiekanej białej czekolady (może być też ciemna).

Ponadto

  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych,
  • 50g masła.

Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki do miseczki, dołożyć masło i podgrzewać w mikrofali mieszając, mniej więcej 30 sekund, do rozpuszczenia. Przestudzić. W misce połączyć czekoladę z cukrem i jajkami (wbijając najpierw jedno, łącząc składniki i później kolejne). Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i wanilię, wymieszać i wsypać posiekaną czekoladę. Całość wylać na foremkę uprzednio wysmarowaną masłem bądź wyłożoną papierem do pieczenia.

Orzeszki ziemne zblędować, pod koniec blenowania dodać miękkie masło, konsystencja powinna być w miarę gladka. Biorąc po łyżeczce masła orzechowego wykładać na masę czekoladową, lekko mieszając i robiąc „esy-floresy” (najlepiej sprawdzają się tutaj dwie łyżeczki, dzięki czemu można jedną zdejmować masę z drugiej). Możecie także wykorzystać „kupne” masło orzechowe, ale by lekko upłynnić konsystencje, także trzeba je wymieszać z odrobiną masła lub po prostu lekko podgrzać.

Foremkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok. 15 minut lub dłużej jeśli ciasto będzie nadal płynne w środku. Nie zadziała tutaj metoda suchego patyczka, brownie powinno być miękkie i zostawiać na patyczku ślad, nawet po upieczeniu. Po wyjęciu z piekarnika super smakuje jeszcze ciepłe, chociaż zimne też jest przepyszne. Wspaniale by się komponowało z lodami waniliowymi :) Smacznego!

SONY DSC

Przepis na brownie