Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
Bardzo proste w przygotowaniu, a naprawdę pyszne burgery z ciecierzycy. Dzięki dodaniu marchewki możemy pominąć mąkę i dzięki temu są nie tylko smaczne, ale też bezglutenowe. Podaje je z guacamole z sosem pomidorowym domowej roboty – pycha! Przygotowanie to jakieś 20 minut (łącznie z pieczeniem). Polecam wszystkim zapracowanym smakoszom ;)

Czas przygotowania: 15min | Czas pieczenia: 20 min | Poziom: Średni




Składniki (6 niewielkich burgerów): 

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 szalotka (bądź mała cebulka),
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka listków bazylii,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (bądź innego twardego sera żółtego),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, opłukać pod strumieniem wody i przesypać do miski. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków/widelca/łyżki cedzakowej (mój wybór;)) rozgnieść cieciorkę na mniejsze kawałki, jednakże masa nie ma być gładka, wszelkie grudki są pożądane. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, listki bazylii posiekać bądź drobno porwać – wszystkie warzywa i starty parmezan wrzucić do miski z ciecierzycą, dodać sól, pieprz i wszystko dobrze wymieszać, lekko ugniatając. Formować małe kotleciki (najłatwiej to zrobić przy pomocy wilgotnych dłoni) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem przy pomocy pędzelka posmarować burgery odrobiną oleju rzepakowego. Włożyć do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 180º C na 15-20 min (należy kontrolować stopień zarumienienia).
Ja do podania wykorzystałam guacamole (na przykład z tego przepisu) oraz sosem pomidorowym przygotowanym z przecieru pomidorowego, suszonych przypraw (bazylia, oregano), soli, pieprzu i malutkiej łyżeczki miodu – wszystko zagotowane do wrzenia i zdjęte z ognia. A do tego pełnoziarniste pieczywo i rukola. Na jedną kromkę chleba kładę łyżkę guacamole, burgera, łyżkę sosu pomidorowego, rukole, jeszcze odrobinkę guacamole i kolejną kromkę. Polecam, jest naprawdę przepyszne :)