Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
bursztyn-figa-rukola (2 of 1)
Na to czy kanapka nam smakuje zazwyczaj wpływa dużo czynników. Świeże składniki, dopasowane smaki, ładne podanie… Ale najczęściej, jej smak rośnie wprost proporcjonalnie do tego jak bardzo jesteśmy głodni :) Bo jednak kanapka jest jedzeniem na szybko, takim domowym fast foodem. Żeby trochę podkolorować swój talerz, ale też nie spędzić na przygotowaniu więcej czasu niż zwykle proponuję proste zapiekanki z serem bursztyn. A dodatki? Figa i rukola to naprawdę wyborne towarzystwo.

Składniki (2 kanapki):

  • 2 kromki pieczywa, najlepiej pieczonego na zakwasie,
  • 20g sera bursztyn (mały kawałek, bądź dwa plasterki),
  • 2 łyżki żurawiny ze słoika,
  • kilka listków rukoli,
  • 1 świeża figa.

Na pieczywo położyć ser (jeśli w kawałku to zetrzeć na tarce), zapiec w piekarniku przez kilka minut, aż się rozpuści. Wyciągnąć i na gorące zapiekanki położyć żurawinę, rukolę oraz pokrojoną w ósemki figę.
Smacznego! :)

Wpis uczestniczy w akcji: