Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych. Jednak nie łatwo ją zweganizować m.in. ze względu na tak często występujący w niej dodatek masła. Na szczęście istnieje możliwość sięgnięcia po dobry roślinny odpowiednik masła, jest nim Elephant.

Eleplant składa się w 100% z dobrych tłuszczów roślinnych, posiada kremowy, maślany smak, nie zawiera cholesterolu, a nadaje się zarówno do gotowania jak i smażenia czy pieczenia.

Dzisiaj pokażę, Wam moje ulubione danie z kuchni indyjskiej – BUTTER TOFU z dodatkiem domowych chlebków NAAN. Całość przygotujecie bardzo szybko i będziecie mogli cieszyć się w domu pyszną indyjską kuchnią!

 

Składniki (4 porcje):

2 łyżki Eleplanta @eleplant.polska

1 łyżka mieszanki przypraw garam masala

1 biała cebula

2 ząbki czosnku

3 cm korzeń imbiru

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżka cukru

1 łyżka suszonych liści kozieradki

1 kostka tofu naturalnego

1/2 puszki mleka kokosowego

sól do smaku

Chlebki naan (4 sztuki):

1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki rozpuszczonego Eleplanta + więcej do smażenia

3/4 – 1 szklanka gorącej wody

 

 

PRZYGOTOWANIE Butter Tofu:

Rozpuść 2 łyżki Eleplanta na patelni na średnim ogniu. Dodaj mieszankę przypraw garam masala i smaż przez minutę, aby uwolnić aromat przypraw.

Dodaj cebulę, czosnek i imbir, i smaż, będą miękkie i lekko zrumienione.

Teraz dodaj pomidory, cukier i suszone liście kozieradki. Gotuj przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie pokrój tofu na kostki i dodaj je do sosu pomidorowego.

Wlej mleko kokosowe, zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą do smaku.

Naan:

W misce wymieszaj mąkę i sól, a następnie dodaj rozpuszczonego Eleplanta.

Stopniowo dodawaj gorącą wodę, mieszając ciasto, stworzysz elastyczną kulę. Odstawić ciasto na 30 minut.

Podziel ciasto na 4 równe części i rozwałkuj na cienkie placki.

Rozgrzej patelnię, posmaruj rozpuszczonym Eleplantem i usmaż naan z obu stron, aż będą chrupiące i lekko zrumienione.