Ciasteczka czekoladowe są najlepszym poprawiaczem humoru (przynajmniej zaraz po brownie). Te są wyjątkowo szybkie w wykonaniu, bez jajek i można je wykonać w wersji całkowicie wegańskiej. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku mniej więcej do tygodnia, tak przechowywane zachowają smak i pyszną, wilgotną konsystencję.
Skład (20 sztuk)
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 60 g masła (można zastąpić margaryną roślinną),
- 1/2 szklanki kakao,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub substytutu),
- 1/3 szklanki maślanki (lub jogurtu greckiego/sojowego i kilka kropli soku z cytryny),
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady,
- 50 g posiekanej białej czekolady (posiekane czekolady można dowolnie zamieniać lub zastąpić orzechami czy też suszonymi owocami).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić.
Masło rozpuścić i jeszcze gorące wlać do misy miksera, dodać kakao i ubijać do połączenia. Następnie dodać cukier trzcinowy i maślankę, mieszać cały czas, aż powstanie jednolita masa (cukier sie rozpuści). Po łyżce dodawać suche składniki do masy kakaowej, na koniec dodać posiekane czekolady lub inne składniki np orzechy.
Przy pomocy mokrych dłoni formować kulki z ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), układać je w kilkucentymetrowych odstępach na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem lekko spłaszczyć każdą kulkę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, piec mniej więcej 12-15 minut. Po tym czasię blaszkę wyjąć, odczekać kilka minut i przełożyć ciasteczka na kratkę do pełnego wystudzenia.
Wartość odżywcza porcji – jedna sztuka (30g) | |
Energia | 128kcal |
Białko | 2g |
Tłuszcz | 6g |
Węglowodany | 16g |
Błonnik pokarmowy | 0g |
Indeks glikemiczny | Średni 58 |
Ładunek glikemiczny | Niski 8 |