Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Pyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Polecam wszystkim czekoladożercom ;)

Skład (foremka ok. 25cm x 10cm ):

  • 140g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 150g cukru (bądź substytutu – u mnie fruktoza),
  • 150g mąki,
  • 30g kakao w proszku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki wody.

Masło rozpuścić w mikrofali bądź kąpieli wodnej, dodać miód i cukier. Utrzeć przy pomocy miksera bądź drewnianej łyżki, kryształki cukru nadal mogą być wyczuwalne. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Do wilgotych składników dodać suche oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Wszystko wymieszać do połączenia składników.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wierzch można lekko posypać dodatkową łyżką cukru/fruktozy dzięki czemu będzie miało bardziej chrupiącą skórkę (a ta skórka jest najlepsza ;) uwierzcie mi ).

Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180st C. Piec przez ok. 40 minut, nie do suchego patyczka (nie musi być idealnie suchy). Studzić na kratce, najpierw w foremce, później wyjąć ciasto razem z papierem i zostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Dopiero wystudzone ciasto nadaje się do krojenia.

SONY DSC

 

Ciasto świetnie pasuje do kawy mrożonej, którą prezentowałam Wam w poprzednim wpisie:

SONY DSC

Idealna kawa mrożona.

Polecam!