Ciasto bezglutenowe, zamiast mąki używamy migdałów. Niesamowicie miękkie, rozpływa się w ustach :) i jak tu mieć wyrzuty skoro jemy takie zdrowe ciasto? ;) przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie, oryginalnie pochodzi z nowej książki mistrzyni Nigelli Lawson „Nigellissima”.
Składniki (na blachę o średnicy 20cm):
- 70g mielonych migdałów,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 100g masła,
- 4 jajka,
- 150g cukru,
- 2,5 łyżeczki kakao,
- skórka i sok z jednej pomarańczy.
Czekolade rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do jajek wsypać kakao wymieszane z migdałami, delikatnie połączyć składniki łyżką. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem oraz sok i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać. Przelać do natłuszczonej masłem foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C. Piec ok. 40min, lecz sprawdzić już po 30min. Ciasto studzić na kratce, już ostudzone posypać cukrem pudrem i przechowywać przykryte ściereczką.
Smacznego!