Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
 Ciasto, które nie powinno powodować żadnych wyrzutów sumienia ;) 
Nie tylko zawiera marchewkę, ale też jest bezglutenowe. Krem z twarożku i białej czekolady, ananas i orzechy włoskie. Naprawdę warto wypróbować :) Polecam!
Składniki na ciasto (blacha o średnicy 20cm):
  • 200g mielonych orzechów włoskich,
  • 2 średnie marchewki,
  • 100g cukru trzcinowego,
  • 100ml oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 plastry ananasa z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny.
Marchewkę oskrobać i zmielić w blenderze (bądź zatrzeć na tarce na drobnych oczkach). W dużej misce miksować olej z cukrem, aż masa zrobi się biała, a składniki się dobrze połączą. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować. Do masy wsypać mielone orzechy włoskie, startą marchewkę, cynamon, wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać wszystko. Ananasy pokroić bardzo drobno i wmieszać w masę.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciasto rozłożyć między dwie foremki i upiec na raz, albo piec w jednej i przekroić po ostygnięciu. Piekarnik powinien być nagrzany do 180º C, piec 25-30 minut.
Krem:
  • 50g białej czekolady,
  • 200g zmielonego twarogu (jak na sernik).
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po lekkim przestudzeniu wymieszać mikresem z twarożkiem.
Włożyć do lodówki na 10-15min.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno ostygnąć, najlepiej studzić na kratce. Po ostudzeniu przekroić na ciasto wzdłuż (chyba, że upieczemy w 2 foremkach) wyłożyć na jeden blat mniej więcej połowę kremu, lekko rozsmarować zostawiając margines ok. 1cm od krawędzi. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć, resztę kremu rozsmarować po całym cieście. Brzegi obsypać tartą białą czekoladą i dekorować orzechami włoskimi ;) Smacznego!