Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Ciecierzyca w pomidorach – Mój największy „comfort food”, czyli danie, które przygotowuję zawsze gdy mam gorszy dzień.

Bardzo szybki, wegański obiad lub kolacja. Wystarczy puszka ciecierzycy, słoiczek koncentratu pomidorowego i kilka dodatków smakowych, które możecie zmieniać w zależności od swoich upodobań. I ciecierzyca w pomidorach gotowa!

 

Ciecierzyca w pomidorach – składniki:

  • 1 puszka cieciorki
  • 180g koncentratu pomidorowego
  • woda w słoiczku po koncentracie
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • szczypiorek
  • mleko kokosowe
  • masło orzechowe (u mnie ze słonecznika)
  1. Na patelnie wlać koncentrat pomidorowy oraz wodę, z wypłukanego słoiczka. Dodać sos sojowy, syrop daktylowy i sok z cytryny. Całość podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż zredukuje się do gęstego sosu.
  2. Do sosu dodać odcedzoną ciecierzycę z puszki, całość podgrzewać jeszcze kilka minut. Na koniec dodając kilka łyżek mleka kokosowego.
  3. Podawać posypane szczypiorkiem, polane mlekiem kokosowym z kleksem masła z ulubionych orzechów.

ciecierzyca w pomidorach