Ciecierzyca w pomidorach – Mój największy „comfort food”, czyli danie, które przygotowuję zawsze gdy mam gorszy dzień.
Bardzo szybki, wegański obiad lub kolacja. Wystarczy puszka ciecierzycy, słoiczek koncentratu pomidorowego i kilka dodatków smakowych, które możecie zmieniać w zależności od swoich upodobań. I ciecierzyca w pomidorach gotowa!
Ciecierzyca w pomidorach – składniki:
- 1 puszka cieciorki
- 180g koncentratu pomidorowego
- woda w słoiczku po koncentracie
- kilka łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu daktylowego
- szczypiorek
- mleko kokosowe
- masło orzechowe (u mnie ze słonecznika)
- Na patelnie wlać koncentrat pomidorowy oraz wodę, z wypłukanego słoiczka. Dodać sos sojowy, syrop daktylowy i sok z cytryny. Całość podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż zredukuje się do gęstego sosu.
- Do sosu dodać odcedzoną ciecierzycę z puszki, całość podgrzewać jeszcze kilka minut. Na koniec dodając kilka łyżek mleka kokosowego.
- Podawać posypane szczypiorkiem, polane mlekiem kokosowym z kleksem masła z ulubionych orzechów.