Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Co zrobić z ziemniaków, kiedy mamy ich naprawdę spory zapas, a klasyczne dania z ziemniakami już nam się nieco przejadły? Dzisiaj mam dla Was 3 genialne propozycje na wegańskie przepisy z ziemniakami w roli głównej, które pochodzą z mojej najnowszej książki „Ziemniaki zjedz”. Chcę pokazać Wam, że w ziemniakach tkwi naprawdę wielki potencjał, którego większość z nas na co dzień nie wykorzystuje. A warto, bo można przygotować z nich prawdziwe cuda! Więc co zrobić z ziemniaków, aby zaskoczyć bliskich przepysznym, wegańskim daniem? O tym w dzisiejszym wpisie.

Co zrobić z ziemniaków? Ruloniki ziemniaczane!

Wasze lodówki świecą pustkami i myślicie, że naprawdę nic smacznego nie przygotujecie bez wizyty w sklepie? Przepis na ruloniki ziemniaczane udowadnia, że nawet w ekstremalnych sytuacjach znajdziecie w swojej kuchni coś, z czego przygotujecie niesamowitą kolację, śniadanie lub obiad! Co zrobić z ziemniaków, aby było tak niepozorne i pyszne, że trudno będzie uwierzyć w to, że głównym składnikiem tego dania były właśnie ziemniaki? Oczywiście obłędne ruloniki, które oczarują Wasze podniebienia! 

 

Potrzebujecie niewielu składników, które z pewnością macie w swoim domu – przede wszystkim 3 ziemniaki, 3 placki tortilli i kilka przypraw. Nic więcej! To danie jest tak proste i tak niezwykle smaczne, że będziecie chcieli jeść je codziennie – żeby nie było, że nie ostrzegałam.

Z tego przepisu przygotujecie 3 sztuki ruloników i zajmie Wam to mniej więcej 20 minut.

Co zrobić z ziemniaków? Wegańskie ruloniki ziemniaczane z tortilli.

Przygotowanie ruloników ziemniaczanych:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i pokroić na kawałki. Wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, rozdrobnić przy pomocy drewnianej szpatułki, wymieszać. 

Dodać przyprawy. Całość podsmażać mieszając, aż ziemniaki zaczną łączyć się w jednolitą masę. 

Na suchej patelni podsmażyć z jednej strony placek tortilli, następnie smarować podgrzaną stronę każdego wrapa ⅓ przygotowanej masy ziemniaczanej. Opcjonalnie dodać kawałki sera i zawijać. 

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wykładać zawijaski połączeniem do dołu i podsmażać. Przewracać na drugą stronę i podsmażać na złoto. Przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się z nadmiaru oleju.

Wegańskie scones z batatem

Słodki ziemniak to też ziemniak, prawda? Oczywiście! A z jego pomocą możecie odtworzyć przepis idealny na wegańskie śniadanie, przekąskę czy deser, bo tym razem wykorzystujemy bulwę do przygotowania cudownie puszystych scones! Jeśli nie wiecie, co zrobić z ziemniaków, a właściwie z batatów, koniecznie odtwórzcie ten przepis, aby zaskoczyć bliskich tym wyjątkowym smakiem! 

Wystarczy tylko 35 minut w kuchni, aby przygotować 8 porcji cudownie puszystych, wegańskich scones, które polecają się na śniadanie. Świetnie też sprawdzą się na wynos do pracy lub szkoły oraz jako szybka, słodka przekąska w ciągu dnia.

Wegańskie scones z batatem.

Przygotowanie wegańskich scones:

Batata upiec do miękkości (1 godzina w 180°C) lub ugotować, przestudzić i obrać. Następnie rozgnieść widelcem na drobno.

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Masło lub margarynę posiekać w drobną kostkę, wrzucić do miski i rozgnieść widelcem razem z suchymi składnikami. Następnie dodać do miski śmietanę lub jogurt. Zagnieść szybko ciasto (łącząc je ze sobą w kulkę). 

Przenieść ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozpłaszczyć na około 20 cm placek. Pokroić go na 8 części. Ułożyć na blaszce w odstępach, posmarować każdą bułeczkę jogurtem lub śmietaną przy pomocy pędzelka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Piec do zarumienienia około 20 minut. Następnie przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać każdą bułeczkę.

Ziemniaczana pasta bezjajeczna, czyli co zrobić z ziemniaków, aby było pyszne!

Czas na kolejny łatwy i szybki w przygotowaniu przepis, który pokazuje co zrobić z ziemniaków, aby było to danie wegańskie oraz obłędnie pyszne. Tym razem chcę podzielić się z Wami przepisem na ziemniaczaną pastę bezjajeczną, którą możecie wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. To idealna pasta na kanapki, do posmarowania wrapów czy jako nietuzinkowy dip do świeżych warzyw! 

 

Tę przepyszną, wegańską pastę bezjajeczną przygotujecie jedynie w 25 minut i to ze składników, które z pewnością macie w swojej kuchni. To kolejny „awaryjny” przepis, który przygotujecie zawsze, bo zwykle każdy z nas ma w swoim domu kilka ziemniaków, przyprawy i ciecierzycę. Jak go przygotować?

Co zrobić z ziemniaków? Wegańską ziemniaczaną pasta bezjajeczną

Przygotowanie ziemniaczanej pasty bezjajecznej:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przestudzić i pokroić w kostkę

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, całość wymieszać z majonezem, kurkumą i czarną solą. Spróbować i dosolić do smaku.

Macie ochotę na więcej ziemniaczanych przepisów? Znajdziecie je w książce! 

Książka Anny Sudoł Ziemniaki zjedz

Wiele innych, ziemniaczanych przepisów znajdziecie je w mojej najnowszej książce „Ziemniaki zjedz”, którą tylko do 24.10 możecie kupić w preorderze! Dzięki temu otrzymacie ją w niższej cenie, bo po zakończeniu preorderu opłata za książkę znacznie wzrośnie!

Kupuję książkę „Ziemniaki zjedz” 

Anna Sudoł książki

Dostępnych jest też jeszcze kilka zestawów z drugą książką „Moje najlepsze wegańskie przepisy”, którą otrzymacie jedynie w tym zestawie. Chcecie gotować pyszne, wegańskie dania? Ten duet będzie dla Was idealny!

Kupuję zestaw książek

 Anna Sudoł książka i skarpetki

Książka „Ziemniaki zjedz” dostępna jest też w duecie z ziemniaczanymi skarpetkami! Jesteście fanami ziemniaków? A może znacie takich i wiecie, że bardzo ucieszą się z takiego zestawu? Kupcie właśnie ten niezwykle ziemniaczany pakiet i sprawcie prezent sobie lub komuś, kto jest Wam bliski!

Kupuję zestaw książki i skarpetek