Rozpływające się w ustach, lekko słone i odrobinę ostre. Idealne jako dodatek do obiadu, kolację czy po prostu przekąskę w ciągu dnia.
Skład:
- 1 duża cuknia,
- 1/2 szklanki startego parmezanu,
- 1/2 papryczki chili,
- oliwa z oliwek.
Cukinie pokroić na plastry grubości około 1,5 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z jednej i drugiej strony. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec około 10minut, aż cukinia będzie miękka. Następnie wyjąć blaszkę, każdy kawałek cukinii posypać parmezanem i drobno posiekaną chili i ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekać przez około 5 minut. Wyjąć i gotowe.
Wartość odżywcza porcji – ¼ cukinii z parmezanem (200g) | |
Energia | 201kcal |
Białko | 14g |
Tłuszcz | 15g |
Węglowodany | 3g |
Błonnik pokarmowy | 1g |
Indeks glikemiczny | Niski – 15 |
Ładunek glikemiczny | Niski – 1 |