Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Cynamonki na wzór Norweian cinnamon buns z przepisu Nigelli;) Polecam na sobotnie bądź niedzielne śniadanie, ciasto można przygotować wieczorem i wstawić do wyrastania na noc do lodówki. Cudowne, mięciutkie, maślano-cynamonowe :) Bardzo polecam!

 

 Przepis

Składniki (ok. 30 sztuk):
  • 600g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 100g miałkiego cukru,
  • 3 saszetki suchych drożdży (21g) lub dwa razy tyle świeżych,
  • 100g masła,
  • 400ml mleka,
  • 2 jajka.
 W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. W rondelku rozpuścić masło, dodać do niego mleko i roztrzepać jajka. Do suchych składników dodać mokre i wyrobić ciasto, aż będzie bez problemu odchodzić od rąk (jeśli będzie się kleiło to dodać więcej mąki, jednak trzeba uważać, żeby nie przesadzić). Z wyrobionego ciasta uformować kule, włozyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30min, najlepiej w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 50cmx25cm (ważne są proporcje 2:1). Przygotować nadzienie.
Składniki na nadzienie:
  • 200g bardzo miękkiego masła,
  • 150g cukru (najlepiej trzcinowego),
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Wszystkie składniki wymieszać i smarować prostokąt z surowego ciasta, najlepiej używając pędzla silikonowego oraz pamiętając o zostawieniu ok. 1cm bez nadzienia przy dłuższym boku.
Po posmarowaniu zwijać jak roladę i kroić na ok. 1centymetrowej szerokości kawałki.

 Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na ok.15min. 
Przed pieczeniem można posmarować jajkiem i dodatkowo posypać odrobinę cukrem.
Piec w 230ºC przez 25-30 min. Smacznego!