Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Słowem wstępu: w ogóle nie poczujesz, że ten tort jest dietetyczny.

Nie spodziewałam się, że takie ciasto kiedykolwiek powstanie w mojej kuchni.

Jednak z racji posiadania w rodzinie osób wyjątkowo skupionych na budowaniu masy mięśniowej lub też chcących zrzucić zbędne kilogramy (do tej grupy zaliczam się ja), musiałam coś wykombinować, żeby świętowanie urodzin czy innych świąt było równie przyjemne co kiedyś.

Założenie tego ciasta jest bardzo proste – zamiast wszelkich śmietan, kremów mascarpone itp. stosujemy awokado, zamiast spodu z ciasteczek czy biszkoptu – migdały z daktylami. W internecie aż roi się od przepisów na podobne ciasto, nigdy nie byłam do niego przekonana, ale postanowiłam spróbować.

Powiem szczerze, smak awokado jest bardzo silny i musiałam się trochę nagimnastykować, żeby go zniwelować i sprawić, że jedząc je mamy wrażenie, że to milion kalorii. A prawda jest taka, że jeden (bardzo duży ;) ) kawałek ma 345 kcal, po więcej szczegółów jeśli chodzi o wartości odżywcze zajrzyj do tabelki na dole wpisu (jak zwykle ;)). Dodatkowo powiem szczerze, że ja na raz nie jestem w stanie zjeść jednego kawałka. Moim zdaniem lepiej ten tort pokroić na 16 mniejszych części (ale goście mogą się ze mną nie zgodzić ;) ).

 

Tort czekoladowy dietetyczny (8 dużych kawałków):

Spód ciasta

  • 150g mielonych migdałów,
  • 100g daktyli,
  • 2-3 łyżki wody (opcjonalnie),
  • szczypta soli
  1. Mielone migdały wrzucić do blendera z daktylami i szczyptą soli, miksować do połączenia. Jeśli masa jest zbyt sucha i ciężko ją zmiksować, to dodać 2-3 łyżki wody, powinno pomóc masie się połączyć. (Migdały można zmielić samemu na mąkę lub kupić gotową. Jeśli masz dobry blender to możesz wrzucić do niego całe migdały wraz z daktylami i dobrze zmiksować do połączenia).
  2. Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18 lub 20 cm, wyłożyć dokładnie spód dociskając palcami.
  3. Blaszkę wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.

 

Krem

  • 4 dojrzałe awokado,
  • 7 łyżek dobrego ciemnego kakao,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki masła migdałowego,
  • 20g (10sztuk) liofilizowanych malin (opcjonalnie).

Dodatkowo

  • Dowolne owoce do ozdoby (u mnie maliny i jeżyny).

 

  1. Miąższ z awokado przełożyć do miski (Awokado musi być dojrzałe, tak żeby po przekrojeniu miąższ sam odchodził od skórki).
  2. Do awokado dodać podostałe składniki oprócz malin i dobrze całość zmiksować przy pomocy blendera.
  3. Liofilizowane (suszone) maliny zmielić na pył w młynku do kawy.
  4. Przesypać maliny do masy czekoladowej i całość wymieszać szpatułką.
  5. Wyjąć blaszkę ze spodem ciasta z lodówki, wyłożyć na nią krem, wyrównać.
  6. Całość schłodzić minimum 3 godziny w lodówce. Jeśli będzie leżało tam dłużej to wyjąć na minimum kilkanaście minut przed podaniem.

tort czekoladowy dietetyczny bez cukru
tort czekoladowy dietetyczny bez cukru
tort czekoladowy dietetyczny bez cukru

 

 

 

Wartość odżywcza porcji – jeden kawałek tortu czekoladowego z awokado (120g)
Energia 345kcal
Białko 7g
Tłuszcz 26g
Węglowodany 21g
Błonnik pokarmowy 6g
Indeks glikemiczny Średni 59
Ładunek glikemiczny Średni 13