Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Co położyć na kanapkę? Jaki dodatek wybrać do placuszków? A słodkie śniadanie to z czym? ;) Ten przepis jest odpowiedzią na te pytania i wiele, wiele innych ;) Smaczny kąsek dla wszystkich wegan i osób nietolerujących laktozy.

Skład (1 słoiczek):

  • 1/2 szklanki orzechów laskowych (podprażonych i obranych ze skórki),
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym),
  • 2 łyżeczki syropu z agawy (ew. miodu lub innego słodzika),
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe, sojowe, ryżowe).

W blenderze umieścić orzechy laskowe i nerkowca. Blednować do uzyskania gładniej konsystencji rzadszej niż masło orzechowe (powinno to zająć około 8 minut). Następnie dodać olej oraz syrop (ilość syropu zależy od upodobań, u mnie 2 łyżeczki wystarczyły), ponownie zmiksować na gładką masę.

Mleko roślinne podgrzać w garnuszku. Mniej więcej połowe podgrzanego mleka dodać do mieszaniny orzechowej wraz z połamaną gorzką czekoladą i ponownie miksować do połączenia składników (dzięki temu, że mleko jest ciepłe czekolada się rozpuści). Gdy powstanie gładka masa przełożyć ją do miseczki i przy pomocy miksera dodając pozostałe mleko zmiksować na puszysty krem.

Gotowy krem przełożyć do słoiczka, poczekać aż ostygnie i dopiero zamykać (inaczej wytworzy się para i osadzi na ściankach słoika). Przechowywać w temperaturze pokojowej.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC