Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Do robienia domowych przetworów podchodzę raczej z rezerwą. Uwielbiam spędzać w kuchni długie godziny, jednak gotowanie tradycyjnej konfitury z dużą ilością cukru wolę zastąpić poprzez kupienie fajnych, dostępnych na rynku produktów słodzonych sokiem jabłkowym. Inaczej jednak patrzę na słone dobroci w słoiku. Jednak, trzeba doprawić je po swojemu, żeby później prawdziwie się nimi cieszyć zimą. W tym roku pierwszy raz postanowiłam zrobić suszone pomidory i powiem szczerze, że efekt przerósł moje oczekiwania. Wyszły idealne!

Domowe suszone pomidory – składniki:
  • 3 kg pomidorów,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • sól,
  • około 400ml oleju rzepakowego,
  • opcjonalnie: suszone zioła np. bazylia, oregano, kilka ząbków czosnku.

Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne (można je zużyć do zupy pomidorowej lub sosu). Połówki pomidorów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wydrążoną stroną do góry (wyjdą dwie blaszki). Posypać solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90st C. Piec z uchylonymi drzwiczkami piekarnika przez około 3 godziny. Po tym czasie wyjąć, przestudzić.

Pomidory wrzucić do miski, dodać ocet jabłkowy, wymieszać i przełożyć do sparzonych słoików do 3/4 wysokości. W tym momencie można dodać czosnek, zioła bądź inne dodatki.

Olej podgrzać w garnku do temperatury 110st C, czyli momentu, w którym jeszcze się nie gotuje, ale zaczyna lekko pachnieć i parować. Gorącym olejem zalać słoiki, tak żeby pomidory były przykryte. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli zostały zalane gorącym olejem to nie trzeba ich pasteryzować.

 

suszone-pomidory-domowe  suszone-pomidory-domowe suszone-pomidory-domowe