Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Domowy ser paneer jest genialny. Ma delikatny smak i stanowi wspaniałe źródło białka dla każdego, nie tylko wegetarianina. Jeśli uwielbiacie kuchnię indyjską tak jak ja, to już pora, żeby przygotować Paneera w domu. Pamiętajcie, świetnie smakuje taki podsmażony na maśle klarowanym! A jeszcze lepiej jak dodamy go do pysznego, aromatycznego i gęstego sosu.

Skład (1 mała kostka paneera):
  • 1 litr świeżego mleka (nie UHT),
  • sok z 1 cytryny.

Mleko przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z jednej cytryny, zmniejszyć ogień i mieszać, aż oddzieli się serwatka. Całość powinna wyglądać jak białe grudki pływające w lekko białej wodzie. Tak przygotowany płyn przelać na drobne sito wyłożone gazą lub tetrą. Następnie odcisnąć pozostały płyn, zawiązać gazę na górze i powiesić całość nad zlewem lub miską na kilka godzin lub całą noc by płyn mógł dalej skapywać. Jeśli jednak chcemy, żeby nasz paneer był twardszy i po pokrojeniu utrzymywał nadany mu kształt to najlepiej całość obciążyć. Można skorzystać ze specjalnych pojemników do przygotowywania sera, jeśli jednak takiego nie mamy spokojnie sobie poradzimy przy pomocy deski do krojenia i sporego obciążenia (np. kilka kilogramów mąki). Paneer zawinięty w gazę i najlepiej zabezpieczony gumką recepturką kładziemy na talerzu, a na nim deskę do krojenia i obciążenie. Powinniśmy od razu zaobserwować wypływający płyn. W takiej pozycji zostawić ser na 1-2 godziny. Po tym czasie jest gotowy do krojenia i dodawania do potraw.   przepis na domowy ser indyjski paneer