Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Chodziło za mną połączenie dyni i cheddara. W końcu zaszyłam się w kuchni i postanowiłam je wypróbować. I wiecie co? Wyszło super! Muffiny są wilgotne, lekko wytrawne, smakują przepysznie! Idealne na śniadanie, podwieczorek czy po prostu przekąskę w ciągu dnia. Gwarantuję, że posmakują wszystkim, nawet największym niejadkom. PS. To najlepszy przepis jaki udało mi się opracować. Jestem z niego bardzo dumna! :)

 

Skład (9 sztuk)

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka pure z dyni*,
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany,
  • 50g masła,
  • 1 szklanka startego na tarce sera cheddar,
  • 1/2 szklanki kwasu chlebowego (można zastąpić wodą gazowaną),
  • 1 czerwona cebula,
  • opcjonalnie mały kawałek pora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1cm korzeń imbiru,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • sól i pieprz.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Na łyżce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, pora oraz starty na tarce korzeń imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sól (dzięki temu cebulka zeszkli się szybciej) i podsmażać do miękkości, po tym czasie zdjąć z patelni i przestudzić. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. W misce wymieszać jajka, pure z dyni i śmietanę, dodać ser starty na tarce oraz przestudzoną cebulkę. Całość popieprzyć i dodatkowo dosolić i dodać paprykę w proszku. Następnie dodawać po łyżce suchych składników (mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia), na koniec dodać roztopione masło, a jak całość się połączy to wlać kwas chlebowy i lekko wymieszać.

Nakładać po 1,5-2 łyżki nasienia do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (najlepsze są wysokie papilotki zwane tulipanami). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec do zarumienienia około 30minut.

*Puree z dyni można kupić w puszce, jednak w Polsce jest trudno dostępne. By zrobić je samemu należy przekrojoną na pół dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia środkiem do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st i piec około godzinę, aż dynia wyraźnie zmięknie. Następnie lekko przestudzić, wyjąć część z nasionami i wydrążyć miąższ. Następnie przełożyć go do blendera i zmiksować na gładką masę (czasami ten punkt pomijam, bo puree jest wystarczająco kremowe już po wydrążeniu). Do przepisu należy dodać przestudzone puree. Dodatkowo warto wiedzieć iż tak przygotowana dynia świetnie się mrozi. Najlepiej zamrażać puree w woreczkach strunowych oznaczając na nich ilość szklanek produktu zamkniętego w środku.

SONY DSC  SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC   SONY DSC SONY DSC