Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Ulubiony dodatek do obiadu. Słodycz marchewki i miodu przełamana ostrością  chilli. Do tego przepisu najlepiej nadają się młode marchewki, tzw. Karotki :) Polecam wszystkim wybranie się na targ po świeże warzywa i ugotowanie wiosennego obiadu! :)

Skład (dla 4 osób):

  • pęczek młodych marchewek (ok. 10 sztuk),
  • 1/4 kostki masła,
  • odrobina oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • sól do smaku.

Marchewki umyć, nie obierać, odkroić natkę i przekroić każdą marchewkę na pół. Na rozgrzaną patelnie wrzucić masło,  zalać odrobiną oleju (spowoduje, że masło się nie spali). Gdy całe masło się rozpuści dodać miód, połączyć ze sobą i wrzucić marchewki. Dodać pieprz, chilli i sól. Pokryć marchewki dokładnie w całym sosie i dusić pod prykryciem na małym ogniu, aż zmiękną. Mieszając co jakiś czas i uważając, by się nie przypaliły. Jeszcze ciepłe podawać polane sosem miodowym ;) Smacznego!