Puszysty, aksamitny krem, chrupiąca skórka sycącego gofra i małe przełamanie smaku w postaci świeżych, słodko-kwaśnych owoców. Idealny początek dnia!
Nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez śniadania. Nawet teraz gdy większość czasu pracuję nigdzie nie wychodząc… Po prostu nie mogę usiąść do pracy dopóki nie zjem sycącego posiłku, który doda mi energii i uzupełni paliwo na cały nadchodzący dzień.
W gofrach zakochałam się już kilka dobrych lat temu! Kiedyś wydawały mi się bardzo czaso- i pracochłonne. Jednak osiągnęłam w ich przygotowywaniu perfekcję! Ciasto wystarczy przygotować poprzedniego wieczoru, wstawić do lodówki, a rano poświęcić czas jedynie na smażenie. Można też gofry zamrozić i rano wrzucić je do tostera! Banalnie proste, pyszne i zdrowe wegańskie śniadanie.
Gofry gryczane (6 sztuk):
- 2 szklanki mąki gryczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 2 szklanki napoju roślinnego AdeZ o smaku kokosowym,
- 1/2 szklanki cukru kokosowego lub erytrytolu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- dodatkowo 2-3 łyżki oleju do nasmarowania gofrownicy.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mielone siemię lniane, cukier/erytrytol i sól. Suche składniki wymieszać widelcem. Dodać napój roślinny AdeZ, sok z cytryny i olej. Całość wymieszać do połączenia. Ciasto odstawić na minimum 15 minut.
Gofrownice rozgrzać, posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Na rozgrzaną gofrownice nałożyć łyżką ciasto, wyrównać, zamknąć i smażyć aż gofrownica będzie się łatwo otwierać, a gofry bez problemu odchodzić od ścianek. Gotowe gofry odkładać na kratkę lub opierać o ścianę (leżąc na talerzu w trakcie studzenia mogłyby stracić na swojej chrupkości).
Wegański „twarożek”:
- 1 szklanka nerkowców,
- aquafaba z jednej puszki ciecierzycy (około 100ml)*,
- 1/4 szklanki napoju roślinnego AdeZ o smaku kokosowym,
- 3 łyżeczki cukru kokosowego lub erytrytolu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli.
Nerkowce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
Aquafabę ubić blenderem z odrobiną soli na puszystą pianę. Dodać odsączone z wody nerkowce i całość zblendować na gładko, następnie dodać sok z cytryny, cukier lub erytrytol oraz napój roślinny AdeZ i ponownie zblendować.
*ubita na pianę aquafaba nadaje dodatkowej puszystości „twarożkowi”, jednak nie jest konieczna – można ją zastąpić dodatkową 1/4 szklanki napoju roślinnego.
Dodatkowo:
- Ulubione owoce: jagody, brzoskwinie itp.
Gofry ułożyć na talerzu, udekorować owocami oraz „twarożkiem”.
Wpis powstał we współpracy z producentem napoju AdeZ.