Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Gofry gryczane z wegańskim „twarożkiem”

Puszysty, aksamitny krem, chrupiąca skórka sycącego gofra i małe przełamanie smaku w postaci świeżych, słodko-kwaśnych owoców. Idealny początek dnia!

Nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez śniadania. Nawet teraz gdy większość czasu pracuję nigdzie nie wychodząc… Po prostu nie mogę usiąść do pracy dopóki nie zjem sycącego posiłku, który doda mi energii i uzupełni paliwo na cały nadchodzący dzień.

W gofrach zakochałam się już kilka dobrych lat temu! Kiedyś wydawały mi się bardzo czaso- i pracochłonne. Jednak osiągnęłam w ich przygotowywaniu perfekcję! Ciasto wystarczy przygotować poprzedniego wieczoru, wstawić do lodówki, a rano poświęcić czas jedynie na smażenie. Można też gofry zamrozić i rano wrzucić je do tostera! Banalnie proste, pyszne i zdrowe wegańskie śniadanie.

Gofry gryczane (6 sztuk):

  • 2 szklanki mąki gryczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 2 szklanki napoju roślinnego AdeZ o smaku kokosowym,
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego lub erytrytolu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo 2-3 łyżki oleju do nasmarowania gofrownicy.

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mielone siemię lniane, cukier/erytrytol i sól. Suche składniki wymieszać widelcem. Dodać napój roślinny AdeZ, sok z cytryny i olej. Całość wymieszać do połączenia. Ciasto odstawić na minimum 15 minut.

Gofrownice rozgrzać, posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Na rozgrzaną gofrownice nałożyć łyżką ciasto, wyrównać, zamknąć i smażyć aż gofrownica będzie się łatwo otwierać, a gofry bez problemu odchodzić od ścianek. Gotowe gofry odkładać na kratkę lub opierać o ścianę (leżąc na talerzu w trakcie studzenia mogłyby stracić na swojej chrupkości).

Wegański „twarożek”:

  • 1 szklanka nerkowców,
  • aquafaba z jednej puszki ciecierzycy (około 100ml)*,
  • 1/4 szklanki napoju roślinnego AdeZ o smaku kokosowym,
  • 3 łyżeczki cukru kokosowego lub erytrytolu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli.

Nerkowce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.

Aquafabę ubić blenderem z odrobiną soli na puszystą pianę. Dodać odsączone z wody nerkowce i całość zblendować na gładko, następnie dodać sok z cytryny, cukier lub erytrytol oraz napój roślinny AdeZ i ponownie zblendować.

*ubita na pianę aquafaba nadaje dodatkowej puszystości „twarożkowi”, jednak nie jest konieczna – można ją zastąpić dodatkową 1/4 szklanki napoju roślinnego.

Dodatkowo:

  • Ulubione owoce: jagody, brzoskwinie itp.

Gofry ułożyć na talerzu, udekorować owocami oraz „twarożkiem”.

Wpis powstał we współpracy z producentem napoju AdeZ.