Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
Czy można lepiej rozpocząć dzień, niż pysznym, chrupiącym i zdrowym śniadaniem?
Dodatkowo zrobienie tej granoli jest bajecznie proste:) 
 
Pierwszy raz zobaczyłam taką granolę u Nigelli, teraz wykonuję ją bez przepisu, z tego co mam w domu i ogólnie „na oko” :)
Najlepiej smakuje z dodatkiem jogurtu i suszonych bądź świeżych owoców.
 
Przepis
 
Skład (na cały słoik granoli):
  • 400g płatków (moga być wymieszane owsiane, jęczmienne, żytnie itp.),
  • 1 szklanka soku bądź przecieru jabłkowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki golden syrupu,
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • 100 g migdałów grubo posiekanych,
  • 100 g innych orzechów (np. nerkowca),
  • kilka łyżek sezamu,
  • kilka łyżek słonecznika.
Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, mieszamy. Zostawić na kilka minut, żeby płatki mogły nasiąknąć sokiem. Ważne, żeby za bardzo nie mieszać masy, powinny być większe grudki.
Rozsypać równomiernie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 150º C przez ok. 1 godzinę. Mieszając co jakiś czas. Po wystudzeniu przesypać do szczelnego pojemnika. Można przechowywać nawet kilka tygodni.