Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Bardzo prosty pomysł na bób. Robimy hummus i zamiast ciecierzycy w kielichu blendera ląduje bób! Piękny zielony strączek, mój ulubiony w tym roku. Wspaniały kremowy hummus z bobu. Jeśli szukacie inspiracji do wykorzystania dużej ilości bobu to zajrzyjcie również tutaj. Prościej i pyszniej już być nie może!

Hummus z bobu – składniki
  • 500g bobu,
  • 4 łyżki tahini,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3-4 łyżki zimnej wody,
  • sól i pieprz.

Bób ugotować do miękkości (około 5minut we wrzątku) następnie przestudzić i obrać. Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w kielichu blendera, zmiksować na gładką masę na koniec dodając wodę (ilość zależy od konsystencji jaką chcesz uzyskać).

 

pasta z bobu pasta z bobu pasta z bobu