Nad pankejkami myślę często i namiętnie. Wieżyczka pysznych placuszków to dla mnie prawdziwe śniadanie mistrzów – mistrza kuchni, które je przygotował i mistrzów, którzy zasłużyli, żeby je na śniadanie zjeść ;) Uwielbiam gdy ja i moja rodzina czujemy się po mistrzowsku, dlatego przynajmniej dwa razy w tygodniu serwuję placuszki.
Po przygotowaniu wyśmienitego omletu z ciecierzycy, który zasmakował wszystkim domownikom wiedziałam już, że mąkę z ciecierzycy mogę stosować zawsze zamiast jajek. Pomyślałam więc o najpopularniejszym przepisie na blogu – plackach dwuskaładnikowych (tylko jajka i banan) i przygotowałam je w wegańskiej wersji! Wyszły niesamowite! Idealne wegańskie pancakes! Od czasu pierwszej próby przygotowuję je bardzo często, a moja rodzina nie wydaje się na ten fakt narzekać.
Wegańskie pancakes – składniki (10 sporych placków):
- 2 dojrzałe banany,
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
- 1 szklanka wody gazowanej (lub odrobina więcej, zależy od mąki),
- opcjonalnie: 1 łyżka syropu daktylowego i szczypta cynamonu.
- Banany obrać, włożyć do miski i rozgnieść porządnie widelcem.
- Do bananów dodać mąkę z ciecierzycy i wodę gazowaną, całość wymieszać do powstania jednolitej masy. Na koniec dodać wybrane opcjonalne przyprawy i całość jeszcze raz wymieszać.
- Placuszki smażyć na suchej patelni na złoto z obu stron.
- Podawać z dużą ilością owoców!