Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Bardzo lubię indyjskie jedzenie. Wspaniały aromat przypraw, który towarzyszy gotowaniu tylko podkręca mój apetyt! Dodatkowo, taki mały sekret: moimi ulubionymi warzywami są ziemniaki (i to nie tylko w postaci frytek ;) ).

Wszyscy lubimy dania jednogarnkowe, prawda?

Skład (4-8 porcji)

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 3 czerwone cebule,
  • 2cm kawałek korzenia imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry,
  • 1/2 świeżej papryczki chili,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 200ml mleka kokosowego,
  • 3-4 kostki mrożonego szpinaku lub garść świeżego drobno posiekanego,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki mielonych migdałów,
  • około 1 szklanki wody,
  • sok z 1 limonki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • wiórki kokosowe do podania.

Na patelni rozgrzać masło klarowane. Cebulkę, czosnek, papryczkę chili i imbir drobno posiekać, wrzucić na patelnie, posolić, dodać pastę curry i podsmażyć. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i także wrzucić na patelnie. Całość przemieszać i dusić pod przykryciem przez kilka minut.

Gdy wszystkie przyparwy przesiąkną swoim aromatem i będą miękkie dodać mrożony szpinak, pomidory krojone oraz szklankę wody (ja odmierzam puszką, od razu też wypłukuję reszkę pomidorów). Całość ponownie przykryć.

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na 1-2cm kostkę. Dodać ziemniaki do gotującego się sosu, przykryć i gotować na małym ogniu.

Gdy sos się zredukuje, a szpinak będzie rozpuszczony a ziemniaki zmiękną, dodać mielone migdały oraz mleko kokosowe, wymieszać, spróbować dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać sok z limonki. Jeśli trzeba to gotować jeszcze chwilę. Gdy całość będzie gotowa, dla ozdoby można całość posypać wiórkami kokosowymi.

SONY DSC SONY DSC

 

Wartość odżywcza porcji – 200g gotowej potrawy
Energia 162kcal
Białko 4g
Tłuszcz 13g
Węglowodany 10g
Błonnik pokarmowy 3g
Indeks glikemiczny Niski 48
Ładunek glikemiczny Niski 6