Wszystkie przepisy na poniższe dania oraz wiele innych kreatywnych dań znajdziecie w moim ebook – Post dr Dąbrowskiej – kreatywne przepisy.
Gdy na moim kanale YouTube ogłosiłam, że przechodzę na post dr Dąbrowskiej nie spodziewałam się tak pozytywnej reakcji z Waszej strony. Wiadomo, że post jest kontrowersyjny, ma swoich zwolenników i przeciwników. Jednak w komentarzach pod filmem przesłaliście mi dużo wsparcia, pozytywnych emocji i relacji z własnych doświadczeń. Bardzo Wam za to dziękuję!
Wytłumaczyłam Wam już w filmie, jednak powtórzę też tutaj – przeszłam na ten post ze względu na moją insulinooporność (film znajdziecie tutaj). Zrobiłam to po konsultacji z lekarzem i myślę, że każdy powinien skonsultować taką decyzję. Musimy pamiętać, że jest to post trwający maksymalnie 6 tygodni, nie jest to dieta, którą będziemy stosować na co dzień. Post owocowo-warzywny ma na celu detoks komórkowy. Dzięki głodówce nasz organizm przestawia się na odżywianie endogenne czyli wewnętrzne – ze względu na to że komórki dostają zbyt mało pożywienia z zewnątrz zaczynają go szukać wewnątrz organizmu .
W jednym z artykułów poświęconych postowi przeczytałam fajne porównanie – to tak jakby człowiek miał dużo jedzenia wystawionego na blatach w kuchni – wtedy nie szuka go po szafkach, a ukryte tam zapasy z czasem zaczynają się psuć. Dopiero gdy uprzątniemy blaty, zaczniemy zaglądać do wszystkich zakamarków kuchennych w poszukiwaniu jedzenia.
W październiku 2016 roku profesor Yoshinori Ohsumi otrzymał nagrodę Nobla w dziedzinie Fizjologii lub Medycyny za zbadanie mechanizmu autofagii czyli oczyszczania komórkowego. Udowodnił, że to zjawisko występuje również w komórkach człowieka. Czasowa głodówka ma więc podstawy naukowe. O nagrodzie Nobla przeczytacie więcej tutaj.
O moich refleksjach po pierwszym tygodniu postu opowiadam Wam w najnowszym filmie, teraz chciałabym się skupić na tym co jadłam przez ten tydzień.
Jadłospis tygodniowy – post dr Dąbrowskiej
Dzień I
śniadanie
- grejpfruit.
obiad
- makaron z cukinii z pieczoną dynią i suszonymi pomidorami,
- ogórek kiszony.
Dzień II
śniadanie
- sok z kiszonej kapusty,
- sok z jabłek, ogórka, imbiru, jarmużu i limonki,
- surowe marchewki, ogórek, rzodkiewka,
- pieczona dynia z kalafiorem i suszonymi pomidorami
obiad
- pieczona dynia z kalafiorem i suszonymi pomidorami,
- mus pomidorowy,
- 2 ogórki kiszone
kolacja
- pół grejpfruta,
- mus pomidorowy,
- kotleciki z dyni i wytłoczyn po kapuście
Dzień III
śniadanie
- sok z kiszonej kapusty,
- 1/2 grejpfruta,
- kilka mini marchewek.
obiad
- pure z kalafiora, czosnku i cytryny,
- pieczona dynia,
- ogórek świeży,
- sok z ogórka, imbiru i jabłka.
kolacja
- jabłko
Dzień IV
śniadanie
- sok z kiszonej kapusty,
- jabłko.
obiad
- dynia zapiekana z kalafiorem i suszonymi pomidorami,
- sok grejpfrutowy.
kolacja
- dynia zapiekana z kalafiorem i suszonymi pomidorami,
- kapusta kiszona, 1/2 pomidora,
- sok jabłkowy.
Dzień V
śniadanie
- sok z kiszonej kapusty,
- gotowany kalafior, pomidor,
- grejpfrut.
obiad
- sałatka ze szpinaku, pieczonej cukinii, jabłka i pesto z jarmużu i suszonych pomidorów,
- sok z ogórka, imbiru i jabłka.
Dzień VI
śniadanie
- sok z kiszonej kapusty,
- “ryż” z brokuła, suszonych pomidorów i czosnku, pieczona cukinia.
obiad
- grejpfrut
Dzień VII
śniadanie
- makaron z cukinii z brokułami, suszonymi pomidorami i sosem pomidorowym.
obiad
- 2 małe jabłka
kolacja
- frytki z dyni z sosem pomidorowym.