Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Wszystkie przepisy na poniższe dania oraz wiele innych kreatywnych dań znajdziecie w moim ebook – Post dr Dąbrowskiej – kreatywne przepisy.

Gdy na moim kanale YouTube ogłosiłam, że przechodzę na post dr Dąbrowskiej nie spodziewałam się tak pozytywnej reakcji z Waszej strony. Wiadomo, że post jest kontrowersyjny, ma swoich zwolenników i przeciwników. Jednak w komentarzach pod filmem przesłaliście mi dużo wsparcia, pozytywnych emocji i relacji z własnych doświadczeń. Bardzo Wam za to dziękuję!

Wytłumaczyłam Wam już w filmie, jednak powtórzę też tutaj – przeszłam na ten post ze względu na moją insulinooporność (film znajdziecie tutaj). Zrobiłam to po konsultacji z lekarzem i myślę, że każdy powinien skonsultować taką decyzję. Musimy pamiętać, że jest to post trwający maksymalnie 6 tygodni, nie jest to dieta, którą będziemy stosować na co dzień. Post owocowo-warzywny ma na celu detoks komórkowy. Dzięki głodówce nasz organizm przestawia się na odżywianie endogenne czyli wewnętrzne – ze względu na to że komórki dostają zbyt mało pożywienia z zewnątrz zaczynają go szukać wewnątrz organizmu .

W jednym z artykułów poświęconych postowi przeczytałam fajne porównanie – to tak jakby człowiek miał dużo jedzenia wystawionego na blatach w kuchni – wtedy nie szuka go po szafkach, a ukryte tam zapasy z czasem zaczynają się psuć. Dopiero gdy uprzątniemy blaty, zaczniemy zaglądać do wszystkich zakamarków kuchennych w poszukiwaniu jedzenia.

W październiku 2016 roku profesor Yoshinori Ohsumi otrzymał nagrodę Nobla w dziedzinie Fizjologii lub Medycyny za zbadanie mechanizmu autofagii czyli oczyszczania komórkowego. Udowodnił, że to zjawisko występuje również w komórkach człowieka. Czasowa głodówka ma więc podstawy naukowe. O nagrodzie Nobla przeczytacie więcej tutaj.

O moich refleksjach po pierwszym tygodniu postu opowiadam Wam w najnowszym filmie, teraz chciałabym się skupić na tym co jadłam przez ten tydzień.

Jadłospis tygodniowy – post dr Dąbrowskiej

Dzień I

śniadanie 

  • grejpfruit.

obiad 

  • makaron z cukinii z pieczoną dynią i suszonymi pomidorami,
  • ogórek kiszony.

makaron z cukinii

Dzień II

śniadanie 

  • sok z kiszonej kapusty,
  • sok z jabłek, ogórka, imbiru, jarmużu i limonki,
  • surowe marchewki, ogórek, rzodkiewka,
  • pieczona dynia z kalafiorem i suszonymi pomidorami

dzien 2 sniadanie

obiad  

  • pieczona dynia z kalafiorem i suszonymi pomidorami,
  • mus pomidorowy,
  • 2 ogórki kiszone

dzien 2 obiad

kolacja 

  • pół grejpfruta,
  • mus pomidorowy,
  • kotleciki z dyni i wytłoczyn po kapuście

dzien 2 kolacja

Dzień III

śniadanie  

  • sok z kiszonej kapusty,
  • 1/2 grejpfruta,
  • kilka mini marchewek.

obiad 

  • pure z kalafiora, czosnku i cytryny,
  • pieczona dynia,
  • ogórek świeży,
  • sok z ogórka, imbiru i jabłka.

dzien 3

kolacja  

  • jabłko

Dzień IV

śniadanie 

  • sok z kiszonej kapusty,
  • jabłko.

obiad 

  • dynia zapiekana z kalafiorem i suszonymi pomidorami,
  • sok grejpfrutowy.

dzien 4 obiad

kolacja 

  • dynia zapiekana z kalafiorem i suszonymi pomidorami,
  • kapusta kiszona, 1/2 pomidora,
  • sok jabłkowy.

dzien 4 kolacja

 

Dzień V

śniadanie 

  • sok z kiszonej kapusty,
  • gotowany kalafior, pomidor,
  • grejpfrut.

dzien 5 obiad

obiad 

  • sałatka ze szpinaku, pieczonej cukinii, jabłka i pesto z jarmużu i suszonych pomidorów,
  • sok z ogórka, imbiru i jabłka.

dzien 5 kolacja

Dzień VI

śniadanie 

  • sok z kiszonej kapusty,
  • “ryż” z brokuła, suszonych pomidorów i czosnku, pieczona cukinia.

ryz z brokula

obiad 

  • grejpfrut

 

Dzień VII

śniadanie 

  • makaron z cukinii z brokułami, suszonymi pomidorami i sosem pomidorowym.

obiad 

  • 2 małe jabłka

kolacja 

  • frytki z dyni z sosem pomidorowym.

frytki z dyni