Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Chciałabym napisać, że to jest proste jaglane ciasto. I będzie to prawda – jest najprostsze z możliwych, jednak słowo „proste” nie oddaje jego uroku. Właściwie to nie oddaje nawet połowy tego czym jest to ciasto. Ono jest po prostu GENIALNE, dlatego tak postanowiłam nazwać ten przepis – Genialne, proste, szybkie, przepyszne i niesamowicie zdrowe w tej swojej pyszności. MUSICIE spróbować. U mnie w domu zawsze najpierw częstuję wszystkich ciastem, a później dopiero mówię, z czego jest zrobione, tym razem za nic nie chcieli uwierzyć, że jest zrobione z kaszy jaglanej.

Jaglane ciasto z solonym karmelem (foremka o srednicy 22-24cm):

spód

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 20 daktyli świeżych (lub suszonych namoczonych we wrzątku)
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich lub innych ulubionych,
  • 2 łyżki wody,

masa

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 czubate łyżki miodu lub 4 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżka ulubionego masła orzechowego u mnie migdałowe,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie łyżka ekstraktu waniliowego,

karmel

  • 7 łyżek cukru kokosowego lub trzcinowego,
  • 5 łyżek wody,
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego w formie stałej lub 3 łyżki płynnego,
  • 2 łyżki mleka sojowego,
  • szczyta soli.

dodatkowo

  • garść orzechów włoskich.
  1. W malakserze z ostrzami w kształcie listery S zblendować ze sobą wszystkie składniki na spód, do czasu aż uformują kulę. Tak przygotowaną masę wyłożyć dociskając dłońmi dno foremki, całość wstawić do lodówki.
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną (musi być ostudzona) włożyć do malaksera (nie trzeba go nawet myć po przygotowywaniu spodu) razem z resztą składników na masę, całość blendować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego kremu bez grudek (u mnie zajęło to około 5minut). Po tym czasie gładką masę wylać na schłodzony spód, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki.
  3. Do garnuszka wsypać cukier kokosowy, dodać wodę i całość podgrzewać, aż zaczną się formować wyraźne bąble na powierzchni. Wtedy gotować jeszcze około minutę uważając żeby się nie przypaliło, dodać olej kokosowy, wymieszać trzepaczką (prawdopodobnie się rozwarstwi). Dalej gotować na małym ogniu jeszcze około 2 minut, następnie dodać mleko sojowe (uwaga, będzie się pienić) całość wymieszać. Garnuszek zdjąć z ognia, dodać szczyptę soli, wymieszać. Jeszcze ciepły karmel wylać na schłodzone ciasto, wyrównać i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia, następnie dodać na wierzch orzechy i całość wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przed podaniem schładzać przez minimum 4 godziny.

*3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej to 1,5 szklanki kaszy przed gotowaniem. By ugotować kaszę do tego przepisu należy na drobnym sitku bardzo obwicie przepłukać kaszę pod gorącą wodą, wrzucić na patelnie i prażyć, aż zacznie pachnieć orzechami. Następnie zalać 3 szklankami wody i gotować na niewielkim ogniu, czasem mieszając około 20 minut, aż ziarenka zaczną się rozpadać.

 

ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia