
Jagodzianki… Każdy zna ten smak ze swojego dzieciństwa. I chodź dla każdego jest nim coś innego, to niezmiennie za nim tęsknimy. I może jestem strasznym łakomczuchem, ale dla mnie słodkie drożdżowe bułeczki są właśnie czymś takim – niezmienną, bezustanną tęsknotą :)
Pyszne, mięciutkie połączenie kwaskowatości jagód i słodyczy lukru – czy istnieje coś lepszego? Ten przepis na jagodzianki koniecznie musisz sobie zapisać, aby wypróbować go w sezonie – wtedy smakują najlepiej!
Przepis na jagodzianki
Składniki (ok. 16 sztuk):
- 500g mąki pszennej,
- 250ml mleka, letniego,
- 50g masła,
- 100g cukru,
- 2 jajka,
- 7g suchych drożdży (lub 14g drożdży świeżych),
- szczypta soli.
Masło rozpuścić i wystudzić, połączyć z mlekiem, roztrzepanymi jajkami i cukrem.
Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże (jeśli świeże, to najpierw zrobić zaczyn), zalać mlekiem i wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od rąk i zrobi się elastyczne.
Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o bokach 30cmx60cm.
Nadzienie do jagodzianek:
- 400g jagód, w dowolnej postaci (u mnie ze słoika), bądź marmolada.
Nadzienie stanowią jagody ze słoika, można je zastąpić mrożonymi (ale wczesniej ugotować z cukrem), albo też dżemem/marmoladą z dowolnych owoców.
Nadzienie wyłożyć na przygotowany prostokąt, zostawiając ok. 1cm przy dłuższym boku. Zwijać w roladę tak by zostawione miejsce „zlepiło” cały rulon. Kroić w poprzek ok. 2cm paski i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by od góry wyglądały jak ślimaki. Zachowywać odstęp, bo jeszcze wyrosną.
Odstawić do wyrośnięcia na 30-40min.
Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 20-25min do złapania koloru.
Jagodzianki oczywiście najlepiej smakują polukrowane (u mnie w proporcjach 1 szklanka cukru pudru, 4 łyżki ciepłej wody).
Smacznego!

![]() |
Jagodowe ślimaki! |