Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
klasyczne-tiramisu (2 of 1)

Prawdziwe tiramisu zjadłam pierwszy raz w Rzymie w małej, klimatycznej restauracji. Od tego czasu wymogi co do tego deseru zmieniły się dla mnie całkowicie ;) Po wielu poszukiwaniach udało mi się znaleźć w Warszawie restauracje serwującą równie pyszne tiramisu, uzależniłam się od niego, więc w końcu stwierdziłam, że czas spróbować swoich sił i przygotować klasyczną wersje samemu :) polecam Wam ten przepis, moje oczekiwania spełnia w zupełności.

Składniki (2 bardzo duże porcje, lub 4 mniejsze):
  •  200g serka mascarpone,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ok. 20 biszkoptów,
  • 3 łyżki rumu,
  • szklanka zaparzonej kawy,
  • kakao do posypania.
Zaparzyć kawę (ok. 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej na szklankę) wystudzić, przelać do płaskiego naczynia i dodać rum. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać mascarpone i ekstrakt waniliowy, wymieszać trzepaczką. Biszkopty maczać w kawie z rumem, czekać, aż zmiękną (nie powinny mieć twardego środka). Do pucharków/szklanek nakładać po kolei biszkopty, 2-3 łyżki kremu mascarpone i w ten sposób tworzyć kolejne warstwy, aż do wypełnienia naczynia. Na koniec posypać kakao. Nie trzeba chłodzić, ale jeśli chcecie przygotować wcześniej to przechowywać w lodówce. Bon Appetit!