Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

W mojej kuchni traktuję tofu jako „fast food”, nie dosłownie, bo tutaj nie ochodzi o niezdrowe jedzenie. Dzięki konsystencji i neutralnemu smakowi z tym sojowym serem można przygotować prawie wszystko i zrobić to bardzo szybko.

Kilka dni temu pokazałam Wam jak przygotować Najlepszy na Świecie mus czekoladowy na bazie silken tofu, tym razem wykorzystuję to naturalne, by przygotować najlepsze na świecie klopsy! Podałam je z makaronem z cukinii i tamaryndowym sosem.

Klopsiki z tofu – składniki (15 sztuk):
  • 300g tofu,
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (1/2 szklanki przed ugotowaniem),
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 łyżki szczypiorku.
  1. Komosę ugotować według instrukcji na opakowaniu lub w następujący sposób: wsypać na sitko, przelać kilkukrotnie ciepłą wodą, wrzucić do garnka, zalać 1 szklanką wody i ogotować pod przykryciem przez 12-15 minut, aż komosa wypuści swoje ogonki.
  2. Tofu rozdrobnić widelcem, wrzucić do przestudzonej komosy ryżowej, dodać drobno posiekaną cebulką, szczypiorek, przyprawy oraz mąkę z ciecierzycy. Całość wymieszać dłońmi, aż połączy się w gęstą masę.
  3. Przy pomocy zwilżonych dłoni formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na suchej patelni o nieprzywieranej powierzchni, obracając by zarumieniły się ze wszystkich stron.

klopsiki z tofu i komosy ryżowej klopsiki z tofu i komosy ryżowej
klopsiki z tofu i komosy ryżowej