Ostatnio znalazłam niesamowite (cenowo i jakościowo) masło orzechowe jak tylko wróciłam z nim do domu postanowiłam je wykorzystać i zrobić smoothie. I tak oto powstał ten świetny na śniadanie, orzeźwiający i sycący koktajl.
Skład (1 duży słoik):
- 1/2 szklanki dowolnego mleka (świetne będzie migdałowe),
- 1 mrożony banan*,
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego,
- opcjonalnie: 1 łyżka kakao lub czekolady w proszku,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka syropu klonowego,
*Dzięki wcześniejszemu zamrożeniu banan nadaje koktajlowi wspaniałą konsystencję. Zawsze mam w zamrażarce przynajmniej kilka sztuk, to świetny sposób także na niewyrzucanie bardzo dojrzałych bananów jeśli wiemy, że nie damy rady ich w najbliższym czasie zjeść. Wystarczy podzielić banany na mniejsze części, włożyć do woreczka i przechowywać w zamrażarce, żeby były zawsze gotowe jak najdzie nas ochota na koktajl :)
Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę, można to także zrobić przy użyciu miksera ręcznego. Smacznego! :)