Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Zdecydowanie nadszedł już czas przetworów. Trzeba zachować trochę lata na później, prawda? Morele i limonka, a do tego trochę mięty? Dla mnie połączenie idealne! A do tego bez dodatku cukru, jest to dpowiedź na Waszą prośbę w zakładce „Zamów przepis”.  Miały być truskawki, ale drzewko w ogrodzie wyjątkowo obrodziło w morele, stąd ta zamiana!

Skład (1 mały słoiczek):

  • 1/2 kg dojrzałych moreli,
  • 2 łyżki ksylitolu (bądź stewii, bądź innego zamiennika cukru),
  • skórka otarta z 1/2 limonki,
  • kilka listków mięty i świeżej stewii (opcjonalnie).

Morele umyć, pozbyć się pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka bądź na patelnie o dużej średnicy dna (będą się szybciej smażyć). Zasypać ksylitolem, wymieszać i smażyć do zdedykowania płynu i rozpadnięcia się owoców (około 30 minut). Po tym czasie dodać skórkę otarą (na tarce o drobnych oczkach) z 1/2 limonki (limonkę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem) oraz drobno posiekane listki mięty i stewii. Smażyć jeszcze 1-2minuty i przełożyć całość do wyparzonego wrzątkiem słoika. I gotowe!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Wpis uczestniczy w akcji: