Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Jak wiecie zakochałam się w kaszy jaglanej – wyznałam Wam to przy przepisie na Kaszę jaglaną z granatem. Muszę przyznać, że te kotlety są obłędne i po prostu bronią się same.

Skład (10-12 kotlecików)

  • 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,
  • 150g świeżego szpinaku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1/2 świeżej papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 4 łyżki mąki gryczanej,
  • 1/2 szklanki mąki orzechowej (do obtoczenia)
  • olej kokosowy do smażenia (2-3 łyżki),
  • sól i pieprz.

 

  1. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. By to zrobić należy kaszę przepłukać ciepłą wodą, następnie podprażyć na suchej gorącej patelni do wyparowania płynu i zalać 2 razy większą ilością wody niż kaszy oraz dodać odrobinę soli. Gotować pod przykryciem do miękkości (najlepiej właśnie robić to na patelni). Następnie kaszę przestudzić i odmierzyć z niej 1,5 szklanki.
  2. Cebulę, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju kokosowym (1 łyżka wystarczy) do zeszklenia cebulki (żeby ułatwić zeszklenie się cebulki warto ją lekko posolić),
  3. Szpinak umyć i drobno pokroić i dodać na patelnie. Całość lekko podmażyć, spróbować i doprawić solą i pieprzem.
  4. W misce wymieszać przestudzoną kaszę, szpinak z cebulką, tarty parmezan, mąkę gryczaną oraz dwa jajka. Wymieszać całość, aż powstanie jednolita masa.
  5. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w mące orzechowej i smażyć na oleju kokosowym do zrumienienia.

Kotleciki jaglane ze szpinakiem
Kotleciki jaglane ze szpinakiem
Kotleciki jaglane ze szpinakiem
Kotleciki jaglane ze szpinakiem

 

 

Wartość odżywcza porcji – jeden kotlecik (85g)
Energia 180kcal
Białko 8g
Tłuszcz 10g
Węglowodany 14g
Błonnik pokarmowy 2g
Indeks glikemiczny Średni 55
Ładunek glikemiczny Niski 8