Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Szybkie w przygotowaniu, dobrze smakują jako dodatek do obiadu czy samodzielna przekąska. Można z nimi zrobić wegetariańskie burgery (tu przepis na domowe bułki do burgerów) i podać z idealnymi frytkami pieczonymi (tu przepis).

 

Kotleciki marchewkowe  – składniki (12 sztuk):
  • 3 średnie marchewki,
  • 200g tofu,
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej  lub ryżowej + więcej do panierowania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia.

 

  1. Marchewkę obrać, pokroić i niewielkie kawałki i wrzucić do malaksera* razem z mąką i zmielić na drobno.
  2. Do marchewki dodać słonecznik i pietruszkę, ponownie włączyć malakser i mielić aż całość będzie przypominała lekki żwirek.
  3. Do całości dodać pokruszone tofu , doprawić solą i pieprzem. Zmielić całość do połączenia składników, jeśli masa się nadal lepi to dodać więcej mąki.
  4. Na talerz rozstpać mąkę, przy pomocy mokrych dłoni formować niewielkie kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

 

*Można ten przepis wykonać też bez użycia malaksera, drobno trąc marchewkę i wszystko ugniatając dłonią.

Do wykonania tego przepisu świetnie nadają się marchewki stanowiące odpad z robienia soku w wyciskarce.

 

bezglutenowe kotleciki z marchewki z serem feta bezglutenowe kotleciki z marchewki z serem feta bezglutenowe kotleciki z marchewki z serem feta bezglutenowe kotleciki z marchewki z serem feta