Szybkie w przygotowaniu, dobrze smakują jako dodatek do obiadu czy samodzielna przekąska. Można z nimi zrobić wegetariańskie burgery (tu przepis na domowe bułki do burgerów) i podać z idealnymi frytkami pieczonymi (tu przepis).
Kotleciki marchewkowe – składniki (12 sztuk):
- 3 średnie marchewki,
- 200g tofu,
- 1/2 szklanki łuskanego słonecznika,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 3/4 szklanki mąki gryczanej lub ryżowej + więcej do panierowania,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia.
- Marchewkę obrać, pokroić i niewielkie kawałki i wrzucić do malaksera* razem z mąką i zmielić na drobno.
- Do marchewki dodać słonecznik i pietruszkę, ponownie włączyć malakser i mielić aż całość będzie przypominała lekki żwirek.
- Do całości dodać pokruszone tofu , doprawić solą i pieprzem. Zmielić całość do połączenia składników, jeśli masa się nadal lepi to dodać więcej mąki.
- Na talerz rozstpać mąkę, przy pomocy mokrych dłoni formować niewielkie kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
*Można ten przepis wykonać też bez użycia malaksera, drobno trąc marchewkę i wszystko ugniatając dłonią.
Do wykonania tego przepisu świetnie nadają się marchewki stanowiące odpad z robienia soku w wyciskarce.