Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Wegańskie kotleciki można zrobić właściwie ze wszystkich warzyw, ale prawda jest taka, że marchewka i cukinia są jedynymi z najlepszych. Uwielbiam smak duszonej marchewki i delikatną cukinię. Kotleciki z marchewki i cukinii  – chwila w kuchni i zdrowy wegetariański obiad gotowy!

Kotleciki z marchewki i cukinii – składniki(8-10 sztuk):
  • 2 szklanki startej marchewki (2 duże),
  • 1 szklanka startej cukinii (2 średnie),
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub jedna cebulka dymka,
  • 4 czubate łyżki mąki gryczanej lub ryżowej + 1 łyżka to obtoczenia,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku,
  • olej kokosowy do pieczenia
  1. Startą marchewkę i cukinię poddusić z dodatkiem kilku łyżek wody, aż wyparuje cały płyn, a warzywa zmiękną.
  2. Warzywa lekko przestudzić, wrzucić do miski razem z posiekaną natką pietruszkim mąką, sezamem, nasionami słonecznika, solą i czosnkiem. Całość dobrze wymieszać ugniatając dłońmi.
  3. Na talerzyku wysypać łyżkę mąki, zmoczonymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowaym z obu stron lub piec w temperaturze 180st C 15 min, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 5 minut.

weganskie-kotleciki-z-cukinii weganskie-kotleciki-z-cukinii weganskie-kotleciki-z-cukinii weganskie-kotleciki-z-cukinii