Wegańskie kotleciki można zrobić właściwie ze wszystkich warzyw, ale prawda jest taka, że marchewka i cukinia są jedynymi z najlepszych. Uwielbiam smak duszonej marchewki i delikatną cukinię. Kotleciki z marchewki i cukinii – chwila w kuchni i zdrowy wegetariański obiad gotowy!
Kotleciki z marchewki i cukinii – składniki(8-10 sztuk):
- 2 szklanki startej marchewki (2 duże),
- 1 szklanka startej cukinii (2 średnie),
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub jedna cebulka dymka,
- 4 czubate łyżki mąki gryczanej lub ryżowej + 1 łyżka to obtoczenia,
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czosnku w proszku,
- olej kokosowy do pieczenia
- Startą marchewkę i cukinię poddusić z dodatkiem kilku łyżek wody, aż wyparuje cały płyn, a warzywa zmiękną.
- Warzywa lekko przestudzić, wrzucić do miski razem z posiekaną natką pietruszkim mąką, sezamem, nasionami słonecznika, solą i czosnkiem. Całość dobrze wymieszać ugniatając dłońmi.
- Na talerzyku wysypać łyżkę mąki, zmoczonymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowaym z obu stron lub piec w temperaturze 180st C 15 min, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 5 minut.