Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Każdy ma ulubiony typ śniadania. Może to być granola, kanapki czy po prostu naleśniki.  Chociaż ilość przepisów na słodkie śniadania na blogu może sugerować inaczej, ja najbardziej lubię śniadania na słono. Postanowiłam nadrobić te niedociągnięcia z mojej strony i oto przepis na śniadanie, którym ostatnio się zajadamy :)

 

Skład (5-6 sztuk):

  • 1 kostka twarogu (250g),
  • 1 duże jajko,
  • 4 łyżki mąki + 1,5 łyżki do obtoczenia placuszków (może być gryczana, ryżowa lub owsiana),
  • 1 mała cebulka (ja preferuję szalotki),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.
  • opcjonalnie: suszone pomidory, szczypiorek, suszona papryka w proszku, suszone zioła itp. (dodatki praktycznie dowolne!)

W misce rozgnieść twaróg przy pomocy widelca, dodać jajko, wymieszać.  Następnie wsypać mąkę, połączyć wszystkie składniki  (ilość jest zależna od twarogu, który użyjemy oraz wielkości jajka, nie należy sztywno trzymać się przepisu, konsystencja ciasta powinna być zwarta, nierozpadająca się, taka, żeby bez problemu można obtoczyć kotleciki w mące).

Dodać posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, inne wybrane dodatki oraz sól i pieprz. Zagnieść do połączenia składników, formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w mące.

Na patelni rozgrzać olej, kotleciki smażyć na złoto z obu stron. Podawać z jogurtem albo ulubionym sosem czosnkowym.

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC   SONY DSC