Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Uwielbiam wegetariańskie burgery, mogłabym je jeść na okrągło po prostu z jakąś sałatką. Te tutaj są wyjątkowe, bo nie zawierają jajek ani mąki, więc mamy tutaj wegańskie i bezglutenowe rarytasy. Warto spróbować.

 

Skład (6 kotletów)

  • 2 średnie bataty,
  • 1 puszka soczewicy,
  • 5cm pora,
  • 2 łyżeczki tahini,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • sól i pieprz,
  • olej do posmarowania,
  • sezam wymieszany z chilli to posypania.

Bataty umyć, pokroić na plastry i lekko posmarowane olejem upiec w piekarniku rozgrzanym do  200st C przez 40minut (lub do czasu, aż będą miekkie). Wyjąć, lekko przestudzić. Nie wyłączać piekarnika, za chwilkę się przyda.

Soczewice odsączyć na sitku, przepłukać, wsypać do miski. Pora pokroić na plasterki, dodać do soczewicy wraz z przestudzonymi ziemniakami, wodą oraz przyprawami – solą, pieprzem i chili.

Całość zmiksować na gładką masę (jeśli będzie zbyt gęsta to dodać więcej wody). Spróbować, ewentualnie doprawić.

Formować płaskie burgery (najlepiej wcześniej zmoczyć dłonie), układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec każdego kotleta posmarować olejem i posypać sezamem wymieszanym ze sproszkowaną chili.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec do zarumienienia zazwyczaj około 10minut (Z racji tego, że nie są one surowe już na początku nie musimy się martwić o czas pieczenia).

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

Wartość odżywcza porcji – jeden kotlet (120g)
Energia 208kcal
Białko 11g
Tłuszcz 5g
Węglowodany 31g
Błonnik pokarmowy 3g
Indeks glikemiczny Niski 44
Ładunek glikemiczny Średni 14