Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
Pierwsza zupa krem z dyni w tym roku :) bardzo na to czekałam! Uwielbiam ten smak po stokroć! Dla mnie zupa z dyni musi być dobrze doprawiona, używam czosnku, chili, szalotki, świeżego imbiru, kolendry i gałki muszkatołowej. Do podania jogurt i podprażone ziarenka słonecznika. W przygotowaniu podobna do kremu z marchewki.
Czas przygotowania: 20 min | Czas gotowania: 30 min | Poziom: Średni


Skład (8 miseczek):

  • 3 kg miąższu z dyni,
  • 1 słodki ziemniak (batat),
  • 4 nieduże ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 cm korzeń imbiru,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry,
  • 2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 puszki mleka kokosowego,
  • 1 litr bulionu warzywnego.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekana cebulę, szalotkę i czosnek oraz pokrojone w kostkę chili i imbir. Wymieszać, posolić i dodać odrobinę cukru i pieprzu. Podsmażyć przez chwilę, dodać kolendrę i gałkę muszkatołową, wymieszać.
Dynie, ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Wymieszać warzywa z mieszanką przypraw i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut. Następnie zalać wszystko bulionem i gotować do miękkości.
Zdjąć garnek z ognia i dodać mleko kokosowe, wymieszać. Przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę i przelać przez gęste sito. Postawić na kuchence i zagotować jeszcze raz.
Podawać z jogurtem i podprażonym słonecznikiem :) Smacznego!