Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Aksamitny krem o głębokim smaku, co tu dużo mówić – moja ulubiona zupa :)

Przepis
Składniki (4 porcje):
  • 6-7 marchewek średniej wielkości,
  • 3 małe ziemniaki,
  • 1 cebula czerwona (lub biała, ale ja bardziej lubię czerwoną),
  • 1/2 świeżej papryczki peperoni,
  • 4cm korzenia imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1l bulionu (bądź troszkę więcej, w zależności od konsystencji),
  • 250ml mleka kokosowego,
  • kilka łyżek oleju do smażenia,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego, do podania,
  • sól, pieprz do smaku.
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę podsmażać chwilę. Gdy zacznie się szklić dodać pokrojoną papryczkę peperoni (ja dodaje bez nasionek i błonek, bo one są najostrzejsze) oraz obrany, pokrojony w kosteczkę imbir. Gdy papryczka zacznie się robić biała na brzegach, co oznacza, że zaczyna oddawać smak olejowi, dodać posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Podsmażać chwilę uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
W trakcie podsmażania cebuli możemy się zająć marchewką dobrze ją umyć, jak jest młoda nie trzeba obierać, ale teraz o taką ciężko :) więc po oskrobaniu pokroić na cienkie talarki i wrzucić na patelnie. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do marchewki.
Dusić pod przykryciem (ok. 5min) mieszając co jakiś czas. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać bulion (ja dodaje kostkę rosołową warzywną + wrzątek) i pieprz do smaku. Gotować do zupełnej miękkości warzyw. Przy użyciu blendera zmiksować na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, które zrównoważy pikantność zupy.
Podawać z jogurtem bądź jeszcze odrobiną mleka kokosowego.
Polecam zupę szczególnie zimą, bo świetnie rozgrzewa. Ja ją uwielbiam:)