Lemoniada pietruszkowa – czyste orzeźwienie z dużą dawką witaminy C.
Kto nie lubi wypić chłodnej lemoniady w trakcie upału? Gdy słupek rtęci zaczyna wskazywać wysokie temperatury my przestawiamy się na tryb lemoniadowy. Codziennie przygotowuję ten cytrynowy napój, czasami udoskonalając go o nowe dodatki. Mrożone maliny zamiast kostek lodu? Świetny pomysł! A dodanie pietruszki i stworzenie prawdziwej bomby witaminowej? Wyborne i naprawdę proste – orzeźwienie gwarantowane! Oto lemoniada pietruszkowa!
Skład (1 dzbanek):
- 2 średnie cytryny,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki miodu,
- 1 litr schłodzonej wody mineralnej,
- kilka kostek lodu.
Do dzbanka wlać wodę oraz wyciśnięty sok z cytryn. Natkę pitruszki umyć i umieścić w dzbanku razem z miodem (bądź innym słodzikiem). Całość zmiksować przy pomocy blendera. Lemoniadę podawać od razu, dla dodatkowego ochłodzenia wrzucić kilka kostek lodu. I już – lemoniada pietruszkowa gotowa do podania. Smacznego! Chłodnego, orzeźwiającego! ;)