Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Świetny obiad, bardzo sycący, nieoczywisty i przepyszny. Polecam wszystkim! :)

Skład (2-3 duże porcje)

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego,
  • 1 kostka tofu,
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki syropu klonowego,
  • garść orzechów włoskich,
  • 100g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę,
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: szczypiorek.

Tofu poroić w kostkę, zalać sosem sojowym i syropem kolnowym. Odstawić do lodówki na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę papryczkę chili (ja usuwam nasionka i błonki ze środka – one są najostrzejsze).

Jak cebulka się zeszkli i wszystkie przyprawy będą przepięknie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę dynie. Smażyć klika minut, aż się zezłoci i będzie miększa. Po tym czasie zdjąć połowę dyni, do reszty dodać koncentrat pomidorowy (prawie słoiczek płucząc ciepłą wodą i wlać na patelnie- żeby się nic nie zmarnowało i żeby dodatkowo rozrzedzić płyn).  Sos doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu (im dłużej gotujemy sos pomidorowy, tym robi się smaczniejszy).

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Tofu wyjąć z lodówki i na osobą patelnie wyłożyć całość razem z sosem powstałym z sosu sojowego i syropu klonowego, dodać orzechy włoskie i całość podsmażać, aż będzie błyszcząca, a większość płynu się wchłonie.

Makaron dodać do sosu pomidorowego, do tego odłożoną wcześniej dynię, całość wymieszać i posypać tofu wraz z orzechami włoskimi.

Ja udekorowałam dodatkowo wszystko posiekanym drobno szczypiorkiem. Polecam! :)

SONY DSC SONY DSC SONY DSC